Rastislav TrnkaTASR/F. Iván
StoryEditor

Ľahká dávka optimizmu v čase korony

26.03.2020, 23:00

Bez toho, aby som zľahčoval vážnosť situácie alebo vzbudzoval nemiestny optimizmus, posledné dni, ktorým dominuje koronavírus, vo mne opäť navodili hrdosť, že som východniar. Aj napriek tomu, že s takouto situáciou sa ešte nikto z nás zrejme nestretol, spoločným úsilím sa snažíme prinášať riešenia, ktoré bránia jej ďalšiemu zhoršeniu. Spolu s Bratislavským krajom sme ako prví, na vlastnú päsť, zatvorili naše stredné školy, a to hneď po jarných prázdninách. V krajine s výskytom nákazy bol totiž počas voľných dní každý desiaty žiak alebo zamestnanec školy. Pripravujeme karanténne zariadenia, v ktorých bude k dispozícii 3 500 lôžok pre záchranárov, lekárov, hasičov aj pre tých, ktorí musia ostať v izolácii. V spolupráci s nemocnicami chceme pomôcť zriadiť mobilné odbery, a tým rýchlejšie identifikovať infikovaných.


Táto vlna solidarity, spolupatričnosti a ochoty pomôcť si navzájom pomáha prehltnúť zlosť z takmer prázdneho kamióna s ochrannými pomôckami pre lekárov, ktorý k nám minulý týždeň dorazil zo štátnych rezerv. Vyvoláva pobavený úsmev z rozdávania rezervy odchádzajúceho premiéra, ktorá išla na bižutériu, a nie na to, čo je dôležité. Tento prvoplánový marketing síce nabáda vracať sa k chybám minulosti, ale dnes na to nemáme čas.


Naopak, ťažké dni a nové neštandardné situácie nás nútia myslieť dopredu. Učiteľky stredných škôl počas „home office“ šijú rúška ľuďom v domovoch sociálnych služieb, dobrovoľníci sa hlásia k nákupu a rozvozu jedla a liekov pre našich seniorov. Zamestnanci Technickej univerzity v Košiciach aj našich stredných škôl rozbiehajú 3D tlač ochranných štítov pre zdravotníkov. Naše múzeá a galérie virtuálne sprevádzajú ľudí po svojich priestoroch. A ďalšie nové nápady stále prichádzajú.


To najťažšie zrejme máme ešte len pred sebou. Prídu zložité chvíle, počas ktorých pôjdeme na doraz. Robme naďalej všetko pre to, aby sme nimi prešli s čo najmenšími ujmami a boli pripravení popasovať sa s následkami, ktoré za sebou koronakríza zanechá. To však bude ďalší diel dejín, ktoré v týchto dňoch píšeme všetci spolu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-23 12:50:08 - Feat.: - Title: Na príchod Volva treba milióny eur zo štátnej kasy, tvrdí predseda Košického kraja. Samospráva hľadá financie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 01:05