HNtelevízia
StoryEditor

Bez peňazí z neba to nepôjde

30.03.2020, 00:00
Trvalým škodám treba zabrániť za každú cenu.

Pandémia nového koronavírusu uvrhla svet do obrovskej krízy verejného zdravia, aká tu nebola sto rokov. Nik na to nebol pripravený a nik nevie odhadnúť, ako dlho bude trvať, ani aký bude mať dosah na ekonomiku. Je isté, že kvôli nej sa svetová ekonomika prepadne do recesie, ktorá bude oveľa hlbšia ako v roku 2008. To istý scenár platí aj pre nás.
 
Miera neistoty stúpla tak, že inštitúcie už nerobia predpovede, ale scenáre, v ktorých sa prepad HDP pohybuje rádovo v jednotkách až desiatkach percent. Prepad bude tým prudší, čím razantnejšie sa zastaví ekonomická aktivita. Tým sa však, dúfajme, spomalí šírenie vírusu a odvráti humanitárna katastrofa.


Pokles HDP je však len prvou časťou očakávaných scenárov. Nasleduje cesta, ktorou sa z tejto krízy budeme zotavovať. Kedy, a či vôbec, sa vrátime do predkrízového stavu. Optimisti ako Ben Bernanke veria v rýchle oživenia v tvare písmena V. Iní pozorovatelia skôr vidia zotavenie v tvare písmena U, či nebodaj L, teda stagnáciu, ktorá bude po poklese nasledovať. Apokalyptici ako Nouriel Roubini pripúšťajú dokonca aj scenár v tvare I. Teda neustály prepad a koniec sveta, ako sme ho poznali doteraz.
 
O ceste, ktorou sa vydáme, sa rozhoduje teraz. Aby sme vôbec mohli pomýšľať o želanom oživení v tvare písmena V, treba aj počas karantény udržať podnikateľskú infraštruktúru a pracovný trh v pohotovosti. Ak firmy čas hibernácie neprežijú a na ulici skončia živnostníci, tak dôjde ku škodám, ktoré budú nenapraviteľné. Zničí sa nielen časť produkčného potenciálu ekonomiky, ale na dlhý čas utrpia sociálne väzby, ktoré držia spoločnosť pohromade. Tomu treba zabrániť. Nesmieme pre stromy nevidieť les.
 
Zamestnancom treba nechať príjem a firmám doplatiť tržby. Teraz nie je čas riešiť morálny hazard či solventnosť. Treba hlavne prežiť a na to treba hotovosť. Vo viacerých krajinách to už pochopili a peniaze sa chystajú zhadzovať aj z vrtuľníka tým, že budú posielať šeky, či posielať peniaze na účet každého obyvateľa. Bude to stáť veľa peňazí, ale ak sa po tejto kríze chceme opätovne rozbehnúť a vrátiť do života, aký sme žili pred ňou, inak to nepôjde.
 

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 10:21