Vlajka EÚReuters
StoryEditor

EÚ potrebuje revíziu fiškálnych pravidiel

Je všeobecná zhoda v tom, že v súčasnosti Pakt stability a rastu nezohľadňuje potrebné atribúty.

So vznikom Európskej menovej únie boli prijaté a implementované opatrenia vo fiškálnej oblasti. Zavedenie jednotnej menovej politiky pre členské štáty eurozóny viedlo k vytvoreniu Paktu stability a rastu. V rámci neho boli stanovené záväzné kritériá pre fiškálnu oblasť – 60 percent pre verejný dlh a tri percentá pre fiškálny deficit.

Vzniká základná otázka, či platný Pakt stability a rastu zohľadňuje terajšiu etapu sociálno-ekonomického vývoja. Pri odpovedi na ňu je všeobecná zhoda v tom, že v súčasnosti Pakt stability a rastu nezohľadňuje potrebné atribúty. Najmä preto, lebo bol prijatý v roku 1997 za iných podmienok a zohľadňoval iné trendy hospodárskeho vývoja v tomto období.

Historicky sa nie všetkým štátom eurozóny darilo plniť tieto záväzné kritériá ani pred vznikom dvoch historických kríz v tomto storočí. Svetová finančná kríza a súčasná svetová vírusová kríza viedli k zhoršeniu fiškálnych kritérií. Tie sú preto z dlhodobého hľadiska neudržateľné. V súčasnosti sú potrebné dodatočné výdavky zo štátnych rozpočtov jednotlivých štátov spojené s klimatickou zmenou a transformáciou.

Preto sa javí ako potrebná revízia Paktu stability a rastu. Tá by mala zohľadňovať historickú transformáciu na zelenú a digitálnu ekonomiku pri zachovaní sociálnej stability. Rýchle a nekontrolovateľné šírenie COVID-19 viedlo k bezprecedentným negatívnym vplyvom na verejné financie. Preto Európska komisia zaviedla dočasne únikovú doložku – General Escape Clause do januára 2023. V súčasnosti dočasné pozastavenie platnosti fiškálnych kritérií v rámci tejto doložky vytvára podmienky na zavedenie dohody o prechode na nové princípy fiškálnych pravidiel.

Pretože revízia súčasného Paktu stability a rastu je objektívne potrebná, vzniká otázka, akú podobu by mali mať fiškálne pravidlá. Mali by zohľadňovať súčasnú historickú transformáciu a zabezpečiť stabilitu a udržateľnosť verejných financií. Preto bude potrebné presne vymedziť a zjednodušiť pojem fiškálne pravidlá pre dlhodobé opatrenia spojené s dôsledkami COVID-19 a pri investovaní do zelenej a digitálnej ekonomiky a pri zohľadnení atribútov sociálnej stability.

Ponúka sa tiež možnosť zavedenia zlatého pravidla pre verejné investície v kombinácii s pravidlami pri výdavkovej časti rozpočtu. Úspešná revízia Paktu stability a rastu bude závisieť od vzájomnej koordinácie a implementácie na národnej úrovni a na úrovni Európskej komisie.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 22:45