TASR/Marko Erd
StoryEditor

Ako si pomôcť počas koronakrízy

03.04.2020, 00:00

Kým v posledných týždňoch rezonovala vo verejnom diskurze najmä otázka ochrany zdravia, postupne sa na povrch predierajú aj ďalšie témy. Nemenej závažné. Tou prvou je prepad ekonomiky, tou druhou sociálny aspekt karantény. Začína nás strašiť izolácia, obmedzená starostlivosť o slabších, ale aj nútená práca z domu. Prísne preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu ovplyvnili životy nás všetkých. Výroba i služby ostali ochromené, kvôli čomu mnohí ľudia prišli o príjmy. Školy, kultúrne inštitúcie aj mnohé obchody sú zatvorené. Rodičia sa museli popasovať s tým, že ich deti sú doma. Prvé fabriky ohlásili masové prepúšťanie.


Teší nás, že mnohí neostali ľahostajní a chcú pomôcť. Na rozdiel od vlády, župa nemá v rukách žiadne priame ekonomické nástroje na to, aby pomohla ekonomike. To však neznamená, že nemôžeme nič robiť. Práve naopak. V podstate od vypuknutia pandémie dostávam denne množstvo správ a prijímam desiatky telefonátov od ľudí, ktorí ponúkajú alebo hľadajú pomoc. Nehovoriac o tom, že ľuďom na jednej strane chýbajú služby, na druhej strane mnohí doterajší poskytovatelia týchto služieb prišli o prácu. Táto situácia nás priviedla k myšlienke vytvorenia platformy, kde sa dopyt a ponuka môžu stretnúť. Začiatkom týždňa sme spustili internetovú službu s názvom POMÔŽME SI. Spája ľudí, ktorí potrebujú pomoc, s tými, čo pomoc vedia ponúknuť. Napríklad hotelieri môžu ísť dočasne pracovať do potravinárskeho podniku alebo turistickí sprievodcovia môžu doučovať cudzie jazyky deti, ktoré ostali doma. Náš nový projekt okrem výroby rúšok a ochranných pomôcok ponúka aj starostlivosť o zvieratá, nákup pre starších susedov alebo dovoz tovaru. Aplikáciu je možné nájsť na stránke BratislavskyKraj.sk.


V podstate všetky scenáre predpokladajú trvanie epidémie v týždňoch až mesiacoch. Z ekonomického hľadiska nás čaká prepad. Otázka už len je, aký veľký. Čím rýchlejšie začneme robiť opatrenia aj v tejto oblasti, tým rýchlejšie dokážeme vrátiť život do normálnych koľají a znovu naštartovať ekonomiku. Nemali by sme čakať len na vládu, ale záleží aj na nás. Verím, že spoločne to zvládneme.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 03:10