Dôvera
StoryEditor

Uštedrí pandémia zdravotníctvu k. o., alebo ho posunie ďalej?

09.04.2020, 00:00
Zareagovali sme dokonca skôr ako štát.

Ani vtedy, keď je firma v rozkvete a odrazu jej príjmy rapídne klesnú, kým na druhej strane výdavky narastú, nie je ľahké udržať jej výkon. Čo potom v prípade „firmy“, ktorá nebola na tom dobre ani doteraz?
Slovenské zdravotníctvo malo problém už pred vypuknutím ochorenia COVID-19. Na tento rok mu podľa expertov chýbalo 193 miliónov eur (dnes je to už významne viac) len na to, aby mohlo fungovať aspoň tak ako vlani. Aby sa dali vykryť každoročne sa zvyšujúce náklady na inovatívnu liečbu, na mzdy lekárov, sestier či na sociálne balíčky. A teraz sa má vypnúť k výkonu, aký v histórii samostatného Slovenska nemá obdobu.


Lenže zastavená výroba, nižšie odmeny, zmrazovanie či pokles príjmov zamestnancov a úľavy pre zamestnávateľov a živnostníkov – to všetko znamená drastické zníženie príjmov zdravotného systému. Koľko to bude, nie je jednoduché odhadnúť. Predpokladáme, že minimálne ďalších 200 a viac miliónov eur.


Na druhej strane, náklady na zdravotnú starostlivosť neklesnú. Aj keď v niektorých oblastiach zdravotnej starostlivosti sa momentálne znižujú, lebo pacienti sú doma, je to iba dočasný jav. Bedrový kĺb sa nevylieči, len operácia sa odloží na neskôr. Lekári však majú výpadok príjmov už dnes a žiadajú kompenzáciu.


Uvedomujeme si to a zareagovali sme dokonca skôr ako štát. Z vlastných prevádzkových nákladov sa nám po komplikovaných rokovaniach darí priebežne zabezpečovať respirátory, rukavice a rúška pre zdravotníkov spolu za 300-tisíc eur. Najmä pre tých v štátnych nemocniciach a záchranných službách. Upravili sme pravidlá úhrad, aby sme čo najviac pomohli lekárom, lekárňam a pacientom. Súhlasili sme s vládnym návrhom paušálnej platby pre lekárov špecialistov.


Paradoxne, zlá doba priniesla aj niečo dobré – vo veľkom sa začali využívať telefonické konzultácie. Možno je práve toto čas na rozbeh telemedicíny a konečne aj kvalitnej elektronizácie. Pacient naozaj nemusí sedieť hodiny v čakárni.


Som presvedčená, že ak každý z nás v zdravotníckom sektore dá zo seba to najlepšie a dokáže v mnohých veciach aj ustúpiť v záujme pacienta, tak všetko spolu zvládneme.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-11 07:51:31 - Feat.: - Title: Telemedicína v praxi: Odfotíte znamienko a snímku pošlete lekárovi 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 13:43