Európska úniaReuters
StoryEditor

Čo nás nezabije, posilní nás aj EÚ

21.04.2020, 00:00
Po opadnutí pandémie si čoraz viac Európanov uvedomí, ako veľmi nám zdieľaná európska sloboda chýbala.

Hitom konšpiračných webov a rôznej pofidérnej propagandy posledných týždňov je zdôrazňovať, ako EÚ nekoná či dokonca zlyháva v pandemickej situácii. Taktne sa pritom zamlčiava, že zdravotnícku a krízovú agendu si členské štáty ponechali plne vo svojej kompetencii. A tiež, že snahy o maximálnu možnú mieru koordinácie sú napriek tomu v Únii na dennom poriadku. Bohužiaľ fakt, že sa členské štáty nachádzajú v odlišnom štádiu aj rozsahu pandémie, veci rozhodne neprospieva. Zásadne sa totiž následne líšime aj v prijatých opatreniach, resp. vôli sprísňovať či uvoľňovať. Zoberme si slovenský prístup, ktorý patrí medzi najkonzervatívnejšie. Ten síce pomohol získať drahocenný čas na prípravu, no zároveň vážne skomplikoval život desaťtisícom občanov a obchodníkov využívajúcim slobody ponúknuté európskou integráciou.


Výsledkom môžu byť dve alternatívy. Prvá, že podstatne väčšie množstvo ľudí zanevrie na projekt integrovanej Európy a krajiny sa ešte viac uzavrú do seba. Inou možnosťou je alternatíva, keď si po opadnutí pandémie čoraz viac Európanov uvedomí, ako veľmi nám zdieľaná európska sloboda chýbala. Ja verím v tento scenár. A cestou k nemu môže byť aj zdôrazňovanie dôležitosti spoločnej európskej solidarity.


Som hrdý na to, že aj naša vláda dala zelenú na pomoc Taliansku a repatriačnými procesmi pomohla stovkám občanov iných európskych krajín rovnako, ako tieto pomohli nám. A európske čísla sú ešte povzbudzujúcejšie. Z vyše 600-tisíc žiadostí až 480-tisíc žiadateľov je doma vďaka európskym repatriačným letom. Cestou k znovunaštartovaniu ekonomiky a prosperity celej EÚ27 je opäť raz len iná forma solidarity. Tou je sfunkčnenie jednotného trhu a toku tovarov, vrátane zdravotníckeho materiálu, naprieč členskými štátmi. Tomu má pomôcť aj balíček prijatých európskych opatrení na zmiernenie ekonomických dosahov v objeme 500 miliárd eur a koordinácia tzv. európskej „exit stratégie“. Tá nás má už v najbližších dňoch dostať z najhoršieho. Držme si spoločne palce a ak to zvládneme, tak po tejto kríze budeme v EÚ všetci ešte silnejší. Lebo čo nás nezabije, nás posilní.

01 - Modified: 2024-04-03 15:34:39 - Feat.: - Title: Klus: Voliči Harabina sa hanbia priznať k voľbe Pellegriniho. Väčšina maďarských voličov chce voliť Korčoka 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-14 22:10:12 - Feat.: - Title: Výsledky budú tesné. Pellegrini stráca svoju výhodu, Korčok ho môže dobehnúť, povedal Klus 05 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 02:19