Rastislav TrnkaTASR
StoryEditor

O zajacoch, miešačke a cieľovej páske

29.05.2020, 00:00

Tento poznáte? Traja štatistici lovia zajaca. Prvý vystrelí a minie ho o pol metra doľava. Druhý vystrelí a minie zajaca o pol metra doprava. Tretí to sleduje a kričí: „Máme ho!“ Tak vyzerajú v posledných týždňoch prognózy finančných dosahov pandémie na ekonomiku. Aj v Košickom kraji rozdáva karty vývoj počtu nakazených a dynamika uvoľňovania hygienicko-epidemiologických opatrení.


Pred vypuknutím koronakrízy vo februári predpovedalo ministerstvo financií našej župe rast reálneho HDP za rok 2020 o 2,2 percenta. Odhad Eurostatu z mája už hovorí o poklese HDP o 6,7 percenta. Ak sa prognóza z Bruselu potvrdí, Košický kraj dostane v tomto roku z daní o 8,6 percenta menej financií, ako sme pôvodne rátali. Len pokles daňových príjmov v našom kraji by tak mal predstavovať približne 10 miliónov eur, pričom výpadok v tržbách by sa mal vyšplhať na ďalších 14 miliónov. Do rovnice nesmiem zabudnúť započítať neplánované výdavky na opatrenia proti šíreniu nákazy COVID-19. Pandémia nám dosiaľ vystavila mimoriadny účet na 500-tisíc eur. V týchto týždňoch hľadáme kompromisy, ako usporiť pri personálnej politike, dotáciách či bežných výdavkoch kraja. Tak, aby to východniarov bolelo čo najmenej.


Kľúče od miešačky drží vláda. Momentálne to vyzerá tak, že župy varia polievku, ale o ingrediencie sa musia prosiť štátu. Aj preto budeme výraznejšie ako pred krízou presadzovať viac právomocí pre samosprávy, aby občan pocítil čo najväčší efekt za čo najmenej peňazí. Oproti iným krajinám OECD tu máme pomerne slušnú rezervu.


Koronakríza v našej krajine rozsvietila svetlo. Okrem iného ukázala, že mikrovlády v krajoch dokážu zareagovať aj na náročné časy pružnejšie než tá v Bratislave. Považujem za kľúčové, že sme spolu s bratislavskou župou na vlastnú päsť zatvorili školy v týždennom predstihu pred štátom. S odstupom vidíme, že včasné opatrenia samospráv sa zrkadlia vo vynikajúcich štatistikách Slovenska v počte nakazených i úmrtí.


Nadpráca sa nám na východe dosiaľ vyplatila. Potvrdzujú to i protikorupčné opatrenia, ktoré v našej župe prijímame. Tento mesiac sme dostali pomyselnú medailu od mimovládnej Transparency International Slovensko, ktorá hodnotí otvorenosť žúp. Z posledného miesta v roku 2017 sa Košický samosprávny kraj posunul na tretie a stal sa skokanom rebríčka transparentnosti. Táto správa v polovici funkčného obdobia je pre mňa rovnako dôležitá ako pre maratónca medzičas, za ten sa však medaily neudeľujú. Aby sme na východe videli cieľovú pásku, potrebujeme vedieť, že máme v Bratislave vládu, ktorá je ochotná podeliť sa – o vybrané dane aj právomoci. My kraje si domácu úlohu pre občana urobíme.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-23 12:50:08 - Feat.: - Title: Na príchod Volva treba milióny eur zo štátnej kasy, tvrdí predseda Košického kraja. Samospráva hľadá financie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 01:54