HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Vízie z projektantských kancelárií sme premenili na realitu

17.02.2022, 23:00
Témou číslo jeden ostatných dvoch rokov bolo zdravie.

Náš župný tím má za sebou štyri roky. Pre niekoho málo na uskutočnenie projektov, ale ak máte víziu a tím šikovných ľudí, tak sa dá stihnúť veľa. Myslím, že oba tieto kľúčové predpoklady sa nám podarilo skĺbiť, a výsledkom toho sú desiatky konkrétnych projektov. Niektoré z nich sú veľké, a viditeľné, iné zase menšieho rozsahu. Všetky však pomáhajú zvyšovať kvalitu života v našom kraji.

Témou číslo jeden ostatných dvoch rokov bolo zdravie. Do boja proti ochoreniu COVID-19 sme sa pustili veľmi aktívne. Na jar 2021 sme spustili najväčšie a najmodernejšie očkovacie centrum na Slovensku a podali sme viac ako 350-tisíc vakcín. Prispeli sme tak k tomu, že Bratislavský kraj má spomedzi ostatných krajov najvyššiu mieru zaočkovania.

V oblasti dopravy sme sa presunuli od projektov do terénu. V spolupráci s Národnou diaľničnou spoločnosťou sme otvorili úplne novú cestu, ktorá spája diaľničnú križovatku Triblavina s cestou I/61. Tento rok sprístupníme motoristom ďalšiu časť tejto komunikácie v smere na Chorvátsky Grob. S podporou programov EÚ v regióne pribudlo päť záchytných parkovísk a prestupných terminálov. Rozbehli sme aj rekonštrukcie regionálnych ciest, ktoré počítame v desiatkach kilometrov.

V sociálnej oblasti je pre nás kľúčovou témou proces deinštitucionalizácie sociálnych služieb. Vďaka tomu sa väčšie zariadenia zmenia na menšie rodinného typu. Viaceré zariadenia sú nielen vo výstavbe, ale tesne pred dokončením. Otvorili sme aj nové špecializované zariadenie pre deti s poruchou autistického spektra a podporujeme aj centrá včasnej intervencie.

Nemenej dôležitá je kultúra. Rekonštruujeme historické a kultúrne pamiatky, ako je Malokarpatské osvetové stredisko v Modre či synagóga v Senci. Veľkej obnovy sa dočká aj Bratislavské bábkové divadlo a Divadlo ARÉNA, kde je už čulý stavebný ruch.

Významne sme investovali do školstva. Zriaďujeme nové odbory, modernizujeme učebne, staviame nové športoviská. Počet záujemcov o naše stredné školy vzrástol o tretinu. Nezabúdame ani na životné prostredie či cestovný ruch. Budujeme sieť environmentálno-vzdelávacích centier. V spolupráci s Dolným Rakúskom staviame nadregionálne ekocentrum v kaštieli v Čunove.

Vo výstavbe je aj úplne nový cyklomost medzi obcami Vysoká pri Morave a Marchegg. Nič z toho, čo sme dokázali zrealizovať, by sa však nepodarilo bez odborníkov a pracantov na župe. Veľké poďakovanie patrí aj 50 župným poslancom za maximálnu konštruktívnosť pri spolupráci. Cením si aj kritické hlasy, tie nás posúvajú ďalej.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 18:54