TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Kam s eurofondmi?

23.09.2020, 00:00
Predstavila som návrh piatich oblastí, do ktorých navrhujeme prioritne investovať 13 miliárd.

V posledných dňoch nepočúvam o ničom inom, len o eurofondoch. Vláda to zle manažuje, neurobila žiadne verejné diskusie, zrejme ich opäť premrháme. Je to vážna téma a ako vždy, niektoré výhrady sedia, iné nie.
 
V súčasnosti máme k dispozícii tri európske zdroje s objemom takmer 30 miliárd. Prvým je Plán obnovy EÚ, ktorý je v gescii rezortu financií, vyše 6 miliárd eur – ten sa bude čerpať do roku 2026. Druhým sú „klasické“ eurofondy na roky 2021 – 2027 vo výške 13 miliárd eur, v gescii môjho rezortu. A tretím sú stále nevyčerpané eurofondy za deväť miliárd eur. Ich plánovanie a čerpanie nezvládali vlády Fica a Pellegriniho, my z nich chceme dočerpať čo najviac.
 


Najviac sa diskutuje momentálne o pláne obnovy. Bola som pri mnohých diskusiách, poznám spôsob prípravy a viem, že tých 100 odborníkov, ktorí na tom pracujú dlhé týždne, patrí medzi najkvalitnejšie mozgy našej krajiny. Premiér bol možno vo svojich sľuboch príliš iniciatívny. V poriadku, kritizujte ho za to. Ale pointa je inde.
 
Európska komisia až minulý týždeň povedala, že financovať chce projekty v spojitosti s dosahovaním míľnikov. Konečne teda máme pre plán obnovy pravidlá a môžeme ho začať pripravovať do prezentovateľnej formy. 15. október je termín začiatku diskusie s Európskou komisiou, a nie konečným dátumom na odsúhlasenie tohto plánu. Tu máme čas do apríla.
 
S expertmi ministerstva investícií sme celé leto finalizovali iný návrh. Na čerpanie „klasických eurofondov“. V tomto prípade sme absolvovali desiatky stretnutí s SAV, so všetkými ministerstvami. Predstavila som návrh piatich oblastí, do ktorých navrhujeme prioritne týchto 13 miliárd investovať. Finálne tento plán budeme schvaľovať až v druhom štvrťroku 2021, pretože dovtedy bude Európska únia pripravovať svoj rozpočet a legislatívu. O krátky čas rozbehnem o tomto návrhu národnú konzultáciu. Aj v jednom aj druhom prípade teda bude dosť času s priestoru na to, aby ktokoľvek mohol plány pripomienkovať.
 
Poslednou kapitolou sú nedočerpané eurofondy. Tam je situácia z môjho pohľadu najvážnejšia. Len do konca roka 2020 nám chýba dočerpať 330 miliónov. Aj tu sme však urobili kus práce. Významne zjednodušujeme procesy v rámci programu IROP, ktorý je najhoršie manažovaný zo všetkých. Pripravujeme zmeny v zákone o verejnom obstarávaní. Pre budúce programovacie obdobie tiež upravíme administratívu eurofondov tak, aby sme nechceli od žiadateľov na Slovensku nič nad rámec očakávaní EÚ. Detaily predstavím čoskoro.
 
Máme teda k dispozícii 30 miliárd. Z nich budeme financovať modernizáciu Slovenska, aby sme dobiehali dvadsiatku najlepších krajín sveta. Tvrdo pracujeme ďalej a budeme o všetkých krokoch diskutovať aj s verejnosťou. Pretože plníme sľuby, že budeme robiť politiku inak.

 

01 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-19 12:43:08 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko ocenilo prácu špeciálnych prokurátorov. Korupcia viac nebude postihovaná, myslí si Remišová 05 - Modified: 2024-03-14 19:50:03 - Feat.: - Title: Raši reaguje na Remišovú. Odmieta, že by podujatie rezortu slúžilo na prezentáciu Pellegriniho
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 06:59