Teším sa z tlaku finančných trhov. Nútia nás šetriť, hovorí štátny tajomník Ľuboš Jančík.Archív HN
StoryEditor

Vyberme si: stropy alebo facka z trhu

22.02.2022, 23:00
Najdôležitejšou rozpočtovou reformou za ostatných 30 rokov je zavedenie viacročných výdavkových stropov.

Finančníci hovoria, že treba načúvať, čo sa deje na trhu. Tu je pár signálov z posledných dní. Vo valentínskom týž­dni vzrástli výnosy do splatnosti z desaťročných dlhopisov Talianska už na dve percentá. Od leta im tak zdraželo refinancovanie dlhu o 1,5 percentuálneho bodu. Podľa februárového prieskumu inštitútu ZEW už viac než polovica analytikov očakáva v nasledujúcich šiestich mesiacoch zvýšenie úrokov ECB.

Všetko nasvedčuje tomu, že po rokoch rekordne nízkych úrokov sa situácia postupne mení. V období, ktoré je pred nami, bude o cene za pôžičky znova rozhodovať najmä kredibilita dlžníka. Preto nie je dôvod otáľať s pripravenými reformami, ktoré majú posilniť bonitu slovenských verejných financií. Vyššia kredibilita a lacnejšie refinancovanie znamenajú menej peňazí na úroky a viac na rozpočtové priority.

Najdôležitejšou rozpočtovou reformou za ostatných 30 rokov je zavedenie viacročných výdavkových stropov. Tie sú mechanizmom, vďaka ktorému každá kapitola rozpočtu dostane podľa nastaveného automatu na nasledujúci rok výdavky na tovary a služby, zohľadňujúce infláciu. Nie je dôvod strašiť reštriktívne znejúcim slovom „limity“, pretože ak sa vláda rozhodne, že rezort má poskytovať nové verejné služby, a pripraví na to finančné zdroje (takzvaná zmena v politike), strop výdavkov sa upraví.

S automatom na výdavky sa počítalo už pri spustení ústavnej dlhovej brzdy, no kvôli Smeru doteraz nebol zavedený. Preto sa v dobrých rokoch rastu prejedlo na Slovensku vyše 10 miliárd eur, ktoré občania nepocítili ani v množstve, ani v kvalite verejných služieb. Tieto peniaze mohli byť rezervou, ktorá po vypuknutí pandémie veľmi chýbala.

Dva dôležité mechanizmy – viacročné výdavkové stropy a opravená dlhová brzda – budú pre veriteľov, ratingové agentúry aj investorov garanciou, že Slovensko má napriek pandemickému nárastu dlhu verejné financie pod kontrolou. Od populistov roky počuť pochybnosti, či je na­ozaj potrebné držať verejné výdavky pod kontrolou. Najdôležitejšou odpoveďou je zmena v podobe vyšších úrokov, ktorá prichádza na dlhopisové trhy, od ktorých závisíme pri financovaní dlhu.

Ministerstvo financií v duchu nemeckej rozpočtovej zodpovednosti už v roku 2020 pripravilo zásadnú reformu verejných financií. Na ťahu je parlament, ktorý bude hlasovať o viacročných výdavkových stropoch aj o dlhovej brzde. Najprv v bežnom a potom aj v ústavnom zákone. Nie je dôvod a už ani čas otáľať. Je lepšie opraviť dlhodobé zdravie verejných financií teraz, ako čakať na zaucho od finančných trhov.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 15:17