StoryEditor

Komentár Richarda Sulíka: Kvôli piatim reštauráciám zatvoríme všetkých 20 tisíc

13.10.2020, 17:53
V 20 tisíc reštauráciách došlo od 1.9. k nákaze v piatich, to je štvrtina promile.

Áno, aj ja chcem chrániť zdravie ľudí a nechcem, aby nás zabíjala korona. Najprv však krátke zhrnutie: v nedeľu som sa osobne zúčastnil na zasadnutí ústredného krízového štábu, aby som mohol priamo odborníkom položiť otázku, na základe akých dát a čísel chcú zatvárať reštaurácie, fitnesscentrá, divadlá a kiná.

Od hlavného hygienika som dostal odpoveď, že takéto dáta nemajú. A rozhodovanie o takej dôležitej veci, akou je zatvorenie 20 tisíc reštaurácií bez konkrétnych informácií zásadne odmietam.

Snažil som sa to vysvetliť premiérovi Matovičovi v osobnej SMS komunikácii a po tom, čo táto snaha nikam neviedla, snažil som o rozhovor s ním medzi štyrmi očami, no nereagoval ani na to.

Následne som sa teda rozlúčil, zúčastneným som oznámil, že SaS bude zásadne proti a tento postoj som komunikoval aj novinárom čakajúcim dole vo vestibule Úradu vlády. Za SaS, ktorá je vždy riadne podľa zákona zastúpená, zostalo na krízovom štábe 5 ľudí.

Avšak, včera sa dáta predsa len našli:

​Fajný excel síce vyzerá inak, ale čísla hovoria jasnou rečou:

V 20 tisíc reštauráciách došlo od 1.9. k nákaze v piatich, to je štvrtina promile. Je to tak málo aj preto, že už dnes platia v reštauráciách hygienické opatrenia. Povinné sú rúška, dvojmetrové odstupy a dezinfekcia rúk.

Zajtra na vláde preto navrhnem namiesto zavretia všetkých reštaurácií zatvorenie tých reštaurácií, ktoré sa nachádzajú v okresoch s týmito piatimi reštauráciami. To môže byť najviac 5 okresov zo 78, môže to byť ale aj menej, lebo v jednom okrese sa môžu nachádzať aj dve či tri reštaurácie s nákazou.

Ja do reštaurácie nepotrebujem chodiť, napísal som 2 kuchárske knihy a variť viem. Ale v tých reštauráciách niekto aj pracuje a z niečoho žijú. Konkrétne státisíce Slovákov.

Mimochodom, reštaurácie majú byť zatvorené z dôvodu obmedzenia mobility. Ak by sme však mobilitu chceli naozaj obmedziť, mali by sme ako prvé zrušiť alebo aspoň obmedziť cestovanie vlakmi. Lenže okrem toho, že sú sčasti dokonca zadarmo, vláda chce pridať ešte aj MHD a autobusy zadarmo.

Veľmi správne sa vláda nechystá zatvoriť hotely, napriek tomu, že analýza uvádza jednu ubytovňu a štyri „rekreácie“ ako zdroj nákazy, čiže spolu tiež päť, ako v prípade reštaurácií. Hotely však majú aj reštaurácie, a s tými čo? Zavrieme aj tie, aby sme odradili aj posledných hotelových hostí? Alebo tie necháme otvorené? Lebo závodné jedálne otvorené ostávajú. Avšak spoločné jedálne, napríklad v biznis centrách, sa majú zavrieť.

Otvorené majú zostať aj terasy reštaurácií, v októbri však z biedy nevytrhnú. Asi sa zhodneme na tom, že terasa je to, za čo sa mestu platí daň z terasy. Sú ale aj terasy presklené. Tie môžu byť otvorené tiež? Aký je však potom rozdiel oproti zvyšku reštaurácie, ktorý musí byť zatvorený?

Teraz sa pozrime na fitnesscentrá. Analýza hovorí, že došlo k nákaze v štyroch športových kluboch a to judo, karate, turistický krúžok, avšak žiadne fitko. Nehovoriac o tom, že práve fitká sú pravidelne dezinfikované a najmä prispievajú k zdraviu obyvateľstva. Práve športom si posilňujeme imunitu, korona totiž nie je jediné naše zdravotné ohrozenie. No fitká sa idú bez jediného podnetu zavrieť. Nech sa potom prosím nikto nečuduje, ak poviem, že na krízovom štábe sa robia rozhodnutia od pása.

Športovci trpia. Nie je to len o prvých ligách, je to o junioroch, deťoch ktoré trénujú... Takto polihujú doma a vyjedajú chrumky, pritom kde sa najviac korona šíri? Nie na športoviskách, ale v domácom prostredí. Slovenský futbal a hokej to totálne potopí.

To isté platí aj o divadlách a kinách. Analýza neuvádza ani jedno divadlo či kino ako zdroj nákazy, napriek tomu sa zatvárajú. Aký má toto zmysel? Jedine ten, že poriadne naštveme všetkých umelcov.
Takto to veru so mnou fungovať nebude a nikdy nefungovalo. Áno, som súčasťou koalície a tam sa robia kompromisy, ktorých som urobil neúrekom. Ale nebudem súhlasiť s každým nezmyslom, naopak, najmä na ťažké rozhodnutia požadujem dáta a argumenty. Musíme vymeniť emocionálne myslenie za racionálne.

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 04 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 05 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 09:31