TASR/Erika Ďurčová
StoryEditor

Druhá vlna preverí odolnosť konzumu

08.11.2020, 23:00
Chýbajúca osobná skúsenosť domácnosti uistila v tom, že koronabúrka okolo nás prehrmí, no pršať z nej nebude.

Slovenské domácnosti svojím správaním v tejto kríze prekvapili. Na rozdiel od iných krajín svoju spotrebu v čase pandémie obmedzili len minimálne. Spotreba našich domácností počas najviac zasiahnutého druhého štvrťroka klesla s výnimkou Bulharska najmenej spomedzi krajín EÚ. A súdiac podľa čiastočných údajov z tržieb v treťom štvrťroku na spotrebu minuli aj niečo navyše k tomu, čo chceli, no nemohli nakúpiť počas jarného zatvorenia obchodov.


Ešte výraznejšie prekvapila tvorba úspor. Na Slovensku sa zvýšila len mierne, priam len zo zotrvačnosti k minulým trendom, a nie zásadne, ako všade inde v Európe.  Očakávania zo začiatku pandémie, že miera úspor v tomto roku aj na Slovensku vzrastie na historické maximá, sa nenaplnia. Inštitút finančnej politiky v reakcii na doterajší vývoj zmenil svoj odhad miery úspor domácností na tento rok zo 17,4 % v aprílovej predikcii na aktuálnych 10,6 %.


Otázkou je, čomu môžeme pripísať toto prekvapujúce správanie domácností. A hneď ďalšou, či takéto správanie pretrvá aj v ďalšej vlne pandémie. Odpoveď na prvú otázku nie je jednoznačná. Striktnosťou protipandemických opatrení, vývojom na pracovnom trhu a v disponibilných príjmoch sa Slovensko od iných krajín výrazne neodlišuje. Určitú rolu v menej opatrnom správaní domácností však mohol zohrať fakt, že prvá vlna epidémie sa Slovensku zo zdravotného hľadiska vyhla. Chýbajúca osobná skúsenosť s nepoznanou chorobou tak mohla časť domácností uistiť v tom, že obmedzovať sa až tak netreba, lebo koronabúrka okolo nás prehrmí, no pršať z nej nebude.


Samotná finančná situácia domácností navyše bola výrazne podporená odkladmi splátok úverov. Tými si desaťtisíce zaúverovaných klientov odľahčili rodinný rozpočet a znížili finančnú neistotu po zvyšok tohto roka. Vďaka moratóriu si časť dlžníkov vybavila odloženie splátok aj bez zjavného finančného stresu z nastupujúcej pandémie. V podstate si na šesť až deväť mesiacov zobrali úverovú dovolenku. A tú si aj náležite užili, čím pomohli vyhladiť spotrebu aj v agregátnom meradle.


Úverová dovolenka sa však postupne blíži ku koncu. Priestor na extra míňanie, ktorý z nich pre mnoho domácností priniesla, sa postupne vyčerpáva. To zvyšuje neistotu z ďalšieho vývoja, ktorá sa medzičasom výrazne zvýšila v dôsledku nástupu druhej vlny pandémie. Tá sa už, žiaľ, k mnohým domácnostiam na Slovensku stihla dostať oveľa bližšie ako prvá vlna. Rastie tak pravdepodobnosť, že správanie domácností bude opatrnejšie ako na jar a v lete, čo pre ekonomiku v najbližšom roku znamená hlavne riziko nižšieho rastu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 01:59