TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Stredoeurópsky tiger spí

01.12.2020, 23:00
Máme historickú šancu premeniť krízu na príležitosť.

Slovensko dostalo vďaka reformám Dzurindovej vlády rozvojový impulz v podobe automobilového priemyslu a naň naviazaných subdodávateľov. Bola to potrebná injekcia, ktorá naštartovala zdravý ekonomický rast i zamestnanosť. Vďaka tomu sme dobiehali životnú úroveň v EÚ. Vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho tento rast prejedli a nedoniesli žiadny ďalší rozvojový impulz. V súčasnosti je tak Slovensko úspešnou montážnou dielňou, ktorej potenciál sa však vyčerpáva. Potrebujeme sa posunúť k znalostnej ekonomike, ktorá nám pomôže zvyšovať životnú úroveň, platy ľudí a opäť konvergovať s EÚ. Dosiahnuť to môžeme jedine inováciami.


Približne dve tretiny hospodárskeho rastu Európy za posledné desaťročia boli poháňané inováciami. Výskum a inovácie poskytujú odolnosť našich výrobných odvetví pri krízach a zvyšujú konkurencieschopnosť. Takáto znalostná ekonomika neustále optimalizuje pridanú hodnotu výrobku alebo služby a zabezpečuje tak konkurencieschopnosť a udržiava kvalitu životnej úrovne. Základný znalostný, alebo inovačný trojuholník je veda – technológie – inovácie alebo aj výskum – vývoj – výroba. Slovensko však dlhodobo stagnuje v európskom inovačnom skóre so 70 percentami, kde EÚ priemer je 100 percent.


Hlavnou hnacou silou inovácií je prepojenie vysokých škôl, výskumných inštitúcií a priemyselných partnerov vytvoriac ekosystém pre znalostnú ekonomiku. Lebo v prípade nedostatku uplatnenia v ekonomike s vyššou pridanou hodnotou, aj v prípade skvalitnenia vzdelávania, budeme z našich daní pripravovať absolventov pre zahraničie. Ideálnym nástrojom je koncentrovať inovačné kapacity a vytvoriť inovačné centrá ako malé organizačné jednotky umiestnené v regiónoch, ideálne pri vedeckých parkoch. Prostredníctvom „match-making“ stretnutí budú pripravovať spoločné inovačné projekty od potvrdenia inovačného zámeru cez startupy, patenty až po podporu pokročilých technológií. Navrhujem tento model financovať z Plánu obnovy. Na inovačné centrá by malo ísť 320 miliónov eur, 95 percent vo forme grantov, pre každý kraj po 40 miliónov.


Na strane víťazov tejto krízy budú stáť krajiny, ktoré využijú pandémiu na to, aby robili štrukturálne zmeny a reformy, boli odolnejšie, kreatívnejšie a inovatívnejšie. Krajiny, ktoré sú a budú domovom firiem vlastniacich duševné vlastníctvo a patenty. Krajiny, kde fungujú digitálne služby a rodia sa nové technológie. Krajiny, ktoré podporujú technologické zmeny a znalostnú ekonomiku. Takou krajinou musí byť podľa vízie strany Za ľudí aj Slovensko.


01 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-19 12:43:08 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko ocenilo prácu špeciálnych prokurátorov. Korupcia viac nebude postihovaná, myslí si Remišová 05 - Modified: 2024-03-14 19:50:03 - Feat.: - Title: Raši reaguje na Remišovú. Odmieta, že by podujatie rezortu slúžilo na prezentáciu Pellegriniho
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 18:19