seniori, dôchodciReuters
StoryEditor

Najlepšie dôchodky na svete?

02.12.2020, 23:00
Udržateľnosť dôchodkového systému je právom spochybňovaná.

Väčšina by bez zaváhania potvrdila, že určite švajčiarske. Istý zodpovedný politik ich v 90. rokoch nasľuboval voličom a odvtedy sa o tom pravidelne hovorí a píše. Teda najmä o tom, že máločo je na Slovensku vzdialenejšie od reality ako táto predstava. História nášho dôchodkového systému je, bohužiaľ, plná príkladov zlých rozhodnutí motivovaných politickými cieľmi.


Udržateľnosť domáceho dôchodkového systému je však spochybňovaná právom. Matematika totiž nepustí. Ak sa o miliardy ročne neznížia výdavky, v budúcnosti máme problém. V rámci OECD sme v skupine krajín s očakávaným najrýchlejším starnutím obyvateľstva. Dôchodky síce v peňažnom vyjadrení nemáme vysoké, toto nastavenie systému štátna kasa neutiahne. Aktuálna miera náhrady príjmu z prvého piliera niekde okolo 50 percent je na úrovni priemeru OECD, jej pokles k úrovni 40 percent je viac ako nevyhnutný. V OECD sú však krajiny, kde je miera náhrady do 30 percent.


Dnes máme na stole predstavy ministerstva práce o zmenách v dôchodkovom systéme. Najmä teda o zmenách v prvom a druhom pilieri. Tretí pilier sa zatiaľ nemení, dostal však jasný prísľub podpory a vytvorenia väčších motivácií pre vstup tých, ktorí si význam dobrovoľného sporenia doteraz neuvedomili.

Niektoré zmeny systému, ako napríklad naviazanie dôchodku na starnutie populácie, garancia minimálnych odvodov a automatický vstup do druhého piliera či oranžová obálka idú správnym smerom. Návrhy skoršieho odchodu do dôchodku, rodičovský bonus či dôchodcovská inflácia, štátny investičný výbor a nedajbože štátna DSS sú však kontroverzné, alebo ich prínos je otázny. Dôležitejšie než sa s touto témou ponáhľať do schvaľovania, je aby sa viedla odborná diskusia, ktorá povedie k dobrým rozhodnutiam. Spoločnosť je dnes vystavená krátkodobým obavám a neistotám, v tejto oblasti sa však potrebujú riešiť predovšetkým dlhodobé výzvy. Od spomínaného demografického problému starnutia spoločnosti, predlžovania priemerného veku dožitia a zapojenia čo najširšej spoločnosti do sporiacej fázy cez nulové úrokové sadzby a obmedzené investičné príležitosti pri ochrane pred infláciou až po zadlženie verejných financií, ktoré prinášajú ďalšie riziká do schopnosti prvého piliera plniť si svoje záväzky.


A kto má teda tie najlepšie dôchodky? Podľa aktuálnej štúdie Mercer CFA Institute Global Pensions ich má z hľadiska adekvátnosti miery náhrady, dlhodobej udržateľnosti a fungovania stability systému Holandsko a Dánsko. Platí téza o špecifickosti podmienok jednotlivých krajín, niekedy by však mohlo stačiť inšpirovať sa fungujúcimi modelmi.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 07:18