Rastislav TrnkaKSK
StoryEditor

Nie sme takí bohatí, aby sme kupovali lacné veci

10.12.2020, 23:00
Zmenili sme filozofiu opráv ciest a mostov.

Určite ste sa aj vy pri nákupoch neraz riadili frázou „nie sme takí bohatí, aby sme si mohli dovoliť kupovať lacné veci“. Preto ste radšej kúpili drahšie topánky namiesto lacnejších, ktoré škodia vašim nohám a rozčaptajú sa tak, že ich už žiaden obuvník nedá dokopy. Alebo mnohí z vás radšej investujú do nového auta s kvalitnými bezpečnostnými prvkami než do ojazdeného bez nich. Jazdíme v ňom bezpečnejšie a nemusíme s ním tak často chodiť do servisu. Som presvedčený, že pokiaľ to je možné, mali by sme sa touto optikou riadiť aj pri investovaní peňazí daňových poplatníkov do nákupov a služieb, ktoré sú určené pre nás všetkých. Príkladom sú opravy ciest. Asi niet na Slovensku šoféra, ktorý by nenadával na cesty a nepýtal sa, prečo je vozovka, ktorú nedávno opravovali, opäť ako tankodróm. Odpoveď je jasná, preto, že cesty a mosty poväčšine plátame namiesto toho, aby sme ich poriadne zrekonštruovali.


A práve o takúto zmenu sa v košickej župe snažíme. Chceme naše cesty opravovať tak, aby sa po krátkom čase nerozpadávali. Aby boli kvalitné a ich údržba nestála tak veľa peňazí. Preto sme napríklad opravy ciest v tohtoročnom rozpočte preklasifikovali z bežných výdavkov na kapitálové. Za ich opravy síce teraz zaplatíme viac, no v budúcnosti na nich ušetríme. Okrem asfaltu totiž súčasne meníme aj podložie, opravujeme priepusty, čistíme rigoly, rekonštruujeme mosty či osádzame nové zvodidlá. Viac práce vynaloženej dnes sa nám vráti v budúcnosti – údržba takýchto ciest stojí menej, sú kvalitnejšie a bezpečnejšie. A to by predsa malo byť cieľom. Pri lepšej príprave predídeme aj situáciám, ktoré sa v našom kraji diali v minulosti. Napr. v roku 2018 sme opravovali cestu od Kostolian nad Hornádom po Malú Lodinu podľa projektovej dokumentácie z čias bývalého vedenia župy. V projekte bola zahrnutá iba výmena asfaltu na moste pri Kysaku. Ak by sme prepracovali dokumentáciu a zahrnuli do nej komplexnú opravu mosta, projekt by sa vtedy finančne zvýšil. No most sa nedávno zrútil a jeho rekonštrukcia nás dnes stojí niekoľkonásobne viac.


Chápem, že po rokoch, keď sa cesty v našom kraji len plátali, musíme vysvetľovať, prečo sú dnes niektoré rekonštrukcie „drahšie“. Prečo nakupujeme sypače kvalitnejšie a v plnej výbave? Prečo okrem asfaltu opravujeme aj priepusty, mosty, rigoly či zvodidlá? Zmenili sme filozofiu opráv ciest a mostov. Niekoho to môže vyrušovať. To, že to vysvetľujeme verejnosti, je samozrejmé, nie každý pracuje v tomto odbore. Som však prekvapený, že to musíme vysvetľovať niektorým zamestnancom krajskej správy ciest. Musíme ich presviedčať, že do ciest sa oplatí investovať. Kvalitnejšia rekonštrukcia nám totiž v budúcnosti ušetrí čas aj peniaze. Už naši predkovia dávno vedeli, že nie sme takí bohatí, aby sme si kupovali lacné veci.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-23 12:50:08 - Feat.: - Title: Na príchod Volva treba milióny eur zo štátnej kasy, tvrdí predseda Košického kraja. Samospráva hľadá financie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
13. apríl 2024 15:43