HNtelevízia
StoryEditor

Výhľad pre ekonomiku na rok 2021 – oživenie s otáznikmi

03.01.2021, 23:00
K predkrízovej úrovni sa ekonomika ako celok dostane už koncom roka. Úplný návrat k normálu v sektoroch najviac zasiahnutých pandémiou sa zrejme neuskutoční skôr ako v roku 2022.

Konsenzus predpovedí medzinárodných inštitúcií pomerne jednoznačne hovorí, že po historickom prepade v uplynulom roku by nadchádzajúci rok 2021 mal priniesť svetovej ekonomike pomerne razantné postpandemické oživenie. To však nebude priamočiare ani rovnomerné po svete, keďže do veľkej miery ostane závislým od výskytu nákazy novým koronavírusom, predovšetkým v Európe. Tá sa aktuálne borí s treťou, zimnou vlnou nákazy, ktorá pravdepodobne vyústi do ďalšieho sprísnenia a predĺženia reštrikčných opatrení, a tým nového pridusenia ekonomiky. So stúpajúcim počtom hospitalizácií s COVID-19 je takýto scenár na najbližšie týždne a mesiace čoraz pravdepodobnejší aj na Slovensku.


Odhliadnuc od tohto krátkodobého rizika však aj náš základný scenár pre Slovensko počíta s razantným oživením, hoci až s príchodom leta, možno neskorej jari. Vtedy totiž možno očakávať citeľný vplyv zaočkovania väčšej časti obyvateľstva na pokles šírenia vírusu, a teda tiež uvoľnenie reštrikčných opatrení. Prudké oživenie, ktoré nastalo po uvoľnení reštrikčných opatrení minulé leto, nám dáva nádej, že hospodárstvo sa po skončení zdravotných problémov dokáže veľmi rýchlo zotaviť. Po poklese o zhruba šesť percent minulý rok by si ekonomika v tomto roku mohla pripísať rast o niečo viac ako štyri percentá.


Hoci k predkrízovej úrovni sa ekonomika ako celok v prognóze dostane už koncom roku, úplný návrat k normálu v sektoroch najviac zasiahnutých pandémiou, teda v cestovnom ruchu, reštauráciách či zábave, sa však zrejme neuskutoční skôr ako v roku 2022. A riziká pomalšieho návratu k predkrízovej úrovni sú výrazné aj pre iné, menej zasiahnuté sektory domáceho dopytu. Tak ako domácnosti uplynulý rok prekvapili odolnosťou konzumu, v aktuálnom roku sa karty môžu premiešať. Koniec úverových prázdnin už čoskoro otestuje finančnú disciplínu a výdavkové možnosti desaťtisíc domácností, ktoré si odkladmi splátok vylepšili rodinný rozpočet. A pracovný trh im tento rok výraznú úľavu neprinesie. Skôr naopak, pretože miera nezamestnanosti ani v základnom scenári neklesne, ale ešte zrejme narastie k ôsmim a možno až deviatim percentám, pretože časť z prepustených počas pandémie bude bez práce zrejme dlhodobo a po ukončení dotovania pracovných miest sa k nim môžu pridať ďalší.


O niečo istejším bodom prognózy je vývoj externého dopytu, najmä z Ázie a USA, ktoré budú poháňať oživenie globálnej ekonomiky. A zrejme najistejšia je prognóza úrokových sadzieb. Akákoľvek pokračujúca neistota týkajúca sa verejného zdravia a krehkosti oživenia v eurozóne znamená istotu, že ECB sadzby zvyšovať nebude. Skôr naopak.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 06:43