TASR/Roman Hanc
StoryEditor

Aby nás mosty spájali, nie rozdeľovali

28.01.2021, 23:00
Kraj vlastní 660 mostov, za hranicou životnosti je 60.

Predstavte si tú smolu. Za posledný rok sme opravili 12 mostov, z toho jeden postavili nanovo. Bez väčšej pozornosti médií a politikov. A akurát jeden, ten, ktorý sme nerealizovali my, ale armáda zo zásob Štátnych hmotných rezerv, sa pokazí za päť dní. K jeho otvoreniu doletel vládny špeciál s dvoma ministrami. Presnejšie, nejde o most, ale dočasné mostné premostenie. Má slúžiť krátky čas, kým ho nenahradíme regulárnym mostom. Rovnaké premostenie sme postavili vo vlastnej réžii vlani v Strážskom. Toto bez problémov fungovalo deväť mesiacov.


Každú pomoc si vážime a sme vláde, ženistom, hasičom aj našej Správe ciest KSK vďační za premostenie nad Hornádom. Najmä ak ho porovnáme s príkladom v Strážskom. Vtedy nám vláda nielenže nepomohla, ale jej úradníci nám hádzali polená pod nohy.


Kto niečo robí, robí aj chyby. Celkom často nás všetkých dobehne dedičstvo nefunkčného systému z minulosti, za čo môžu predchodcovia. Poznám to dobre. No v našej župe sa nestáva často, aby otvorenie dočasného premostenia pritiahlo takú pozornosť. Pochopiteľne, rovnaký záujem vzbudil po piatich dňoch pohľad na poškodenie. Časti premostenia sa za päť dní polámali, odkryli poškodené dosky a uvoľnenú železnú konštrukciu. Nepríjemným otázkam sme sa nemohli vyhnúť.


Každého, koho možno urazili odpovede na otázky týkajúce sa zodpovednosti za havarijný stav premostenia, prosím, uvedomiť si: patálie súvisiace s jedným malým úsekom dočasnej komunikácie sme sa snažili vyriešiť čo najskôr, aby nedošlo k nešťastiu. Nebolo naším cieľom nikoho uraziť. Tak, ako bol úspech všetkých zúčastnených, tak aj riešenie problému musí byť na pleciach všetkých. Nestačí strihať pásky. My sme konali okamžite. Zamestnanci našej Správy ciest KSK strávili dva po sebe idúce víkendy dokončením premostenia a následne jeho sanáciou. Práce vyše hlavy majú i bez toho. Okrem iného aj pre katastrofálny stav ciest a mostov, ktoré sme zdedili. To nie je výhovorka, ale holý fakt. Košický samosprávny kraj vlastní 660 mostov, za hranicou životnosti je 60 z nich. Opraviť potrebujeme až 150 mostov. Nie je reálne dohnať roky zanedbávaný stav počas jedného volebného obdobia. Aj keď sa snažíme, prikrývame sa takou perinou, na akú máme. Výsledky sa dostavujú postupne. V minulom volebnom období sa opravovali tri mosty ročne, my rekonštruujeme rýchlejšie, tento rok sa pustíme do opráv 27 mostov.


Vieme, kde nás tlačí topánka, kde si vystačíme sami a kde sa nám zíde pomoc. Preto si tak ako v iných, aj v tomto prípade s vládou dôverujme, pomáhajme a spájajme sily. Energiu pri investíciách do opráv ciest a mostov by sme v prvom rade mali venovať kvalite, nie získavaniu politických bodov. Ostatne, mosty nás majú spájať, a nie rozdeľovať.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-23 12:50:08 - Feat.: - Title: Na príchod Volva treba milióny eur zo štátnej kasy, tvrdí predseda Košického kraja. Samospráva hľadá financie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 23:01