TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Kultúre sme odblokovali 109 miliónov z eurofondov

02.02.2021, 23:00
Dnes ukazujeme, že sa to dá robiť inak a čerpať sa dá efektívne a bez korupcie.

Medzi oblasti života, ktoré masívne zasiahli opatrenia proti COVID-19, patrí kultúra. Preto je dobrou správou, že jej práve teraz pomôže 109 miliónov z eurofondov, ktoré boli od decembra 2019 zablokované Európskou komisiou. Dôvodom bol audit, ktorý odhalil vážne nedostatky v manažovaní regionálneho operačného programu IROP, a to hlavne na strane bývalého vedenia rezortu kultúry. Audit zistil viaceré systémové nedostatky v oblasti kontroly verejného obstarávania, posudzovania rizík podvodov a transparentnosti výberu projektov. Odhalil tiež nesúlad výberového procesu s výzvou, ako aj zamlčiavanie kritérií, podľa ktorých sa projekty vyberali.


Keď sme v marci 2020 nastúpili do vlády, okamžite sme začali prijímať rázne opatrenia. Preškolili sme zamestnancov, aby hodnotenie a výber robili v súlade so stanovenými kritériami, identifikovali sme najčastejšie riziká podvodov a spätne overovali výdavky v schválených projektoch. Vďaka tejto práci ministerstiev investícií a kultúry pred týždňom Európska komisia na základe prijatých opatrení 109 miliónov eur Slovensku odblokovala. Pritom IROP bol dlhodobo najhoršie manažovaným programom a mal najväčšie problémy. Nám sa však po nástupe novej vlády podarilo zaviesť také zmeny, že z regionálneho programu za minulý rok Slovensko neprišlo ani o jediné euro. Peniaze, ktoré sa nám teraz s kolegyňou ministerkou kultúry Natáliou Milanovou podarilo odblokovať, sú určené na podporu zamestnanosti a tvorbu nových pracovných miest v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu. Z tých 109 miliónov eur sa budú okrem iného financovať kreatívne centrá, kde umelci nájdu zázemie pre svoju činnosť i podnikanie. Slovensko roky nedokázalo využívať eurofondy, na ktoré malo nárok, a prichádzali sme tak o veľké peniaze. Vlády od roku 2007 nás svojou neschopnosťou takto pripravili o vyše pol miliardy eur. O ďalšie stovky miliónov sme prišli v dôsledku chýb, nezrovnalostí aj podvodov. Dnes ukazujeme, že sa to dá robiť inak a čerpať sa dá efektívne a bez korupcie. V čase nástupu novej vlády v marci 2020 nemalo Slovensko za vyše šesť rokov tohto programového obdobia vyčerpanú ani len tretinu z 15,3 miliardy eur, ktoré sme dostali. Po nástupe do úradu som sľúbila, že zabojujem o každé euro. A tento sľub plním. Odblokovanie peňazí pre kultúru ukazuje, že ideme správnym smerom, a nie tým, ktorý tu roky ukazovali práve SMER a jeho klony z Hlasu. Veľmi ma teší, že naša snaha prináša výsledky. Preto budem v upratovaní eurofondov pokračovať. To, čo sa roky nedalo alebo nechcelo, či nevedelo, sa dá. Bez výhovoriek a bez korupcie.


01 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 02 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn 03 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 04 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 05 - Modified: 2024-03-19 12:43:08 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko ocenilo prácu špeciálnych prokurátorov. Korupcia viac nebude postihovaná, myslí si Remišová
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 11:35