Jozef MihálPeter Mayer
StoryEditor

Oslobodenie od dane. Naozaj?

03.02.2021, 23:00
Zamestnávateľ musí prijaté príspevky odpočítať od daňových výdavkov.

Aj vy čerpáte príspevky Prvá pomoc, vyplácané úradmi práce s cieľom zachrániť pracovné miesta zamestnancov? Podnikateľ, ktorý musel zatvoriť alebo obmedziť svoje prevádzky a poslal svojich zamestnancov na „prekážky v práci na strane zamestnávateľa“, poberá v projekte Prvá pomoc príspevky z Opatrenia č. 1 a Opatrenia č. 3A. Za to sa zaviazal pracovné miesta udržať a zamestnancov neprepúšťať.

Kto má skúsenosť s čerpaním dotácií a príspevkov na zamestnancov, vie, že tieto príspevky sa vždy započítavali do zdaniteľných príjmov firmy a platila sa z nich daň z príjmov. Zamestnávatelia preto privítali novelu zákona o dani z príjmov, podľa ktorej sú prijaté príspevky Prvá pomoc oslobodené od dane. A to aj spätne za rok 2020.


Podľa novely sa z príspevkov daň platiť nebude. A zamestnávatelia tak ušetria na dani. Naozaj ušetria?

Celá vec má háčik. Zamestnávateľ, ktorý čerpal príspevky z Opatrenia č. 1 alebo z Opatrenia č. 3A, nemôže podľa výkladu ministerstva financií do daňovo uznaných výdavkov započítať tie výdavky na mzdy zamestnancov, ktoré mal kompenzované príspevkami. Pre znalcov zákonov pripomínam, že ide o aplikáciu § 2 písm. i) zákona o dani z príjmov, ktorý definuje, čo sa považuje za daňový výdavok.

To v praxi znamená, že prijaté príspevky sa síce nezapočítajú do zdaniteľných príjmov, a tak sa základ dane ani daň zamestnávateľa nezvýšia. Ale pozor, zamestnávateľ musí prijaté príspevky odpočítať od daňových výdavkov. Suma uznaných daňových výdavkov sa tak zníži o sumu čerpaných príspevkov. Výsledkom je vyšší základ dane zamestnávateľa a vyššia daň! Skrátka, zamestnávateľ tak či tak zaplatí daň – ak by nedošlo k zmene zákona, tak z prijatých príspevkov, ale keďže došlo k zmene zákona, daň sa zaplatí z dôvodu nižších daňových výdavkov.

Výsledkom je len komplikácia v účtovníctve, osoh z nižšej dane žiaden. Na záver časť z vás poteším. Vyššie uvedené neplatí pri čerpaní príspevkov z Opatrenia č. 3B. Tieto príspevky sú tiež oslobodené od dane a nemajú charakter priamej kompenzácie nákladov zamestnávateľa spojených so mzdami zamestnancov. Ich účelom je kompenzácia nižších tržieb zamestnávateľa. Preto by pri nich zamestnávateľ mal započítať do daňovo uznaných výdavkov všetky náklady na mzdy zamestnancov, a tak naozaj zamestnávateľ zaplatí nižšiu daň z príjmov. A rovnako je to pri čerpaní príspevkov, ktoré poberajú SZČO samy na seba. Aspoň že tak.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 21:08