HNtelevízia
StoryEditor

eFaktúra – minimum radosti, veľa starostí

07.02.2021, 23:00
Úzka skupina ľudí dostane moc vedieť o finančných tokoch medzi podnikateľmi na Slovensku

Práve v čase uväznenia krstného otca eKasy sa rozbehla debata o eFaktúre. No, debata. Ministerstvo financií oznámilo, že plánuje povinné okamžité online zadávanie všetkých faktúr od podnikateľov.


Pri otázkach kontroly daní ťahajú podnikatelia vždy za kratší koniec. Kto je proti, riskuje označenie za daňového podvodníka. Poctivý podnikateľ sa predsa nemusí báť vziať na svoje plecia akékoľvek množstvo nových povinností, ak je to pre blaho rozpočtu!


Dajme teraz bokom dôležitý fakt, že oveľa väčšie diery má rozpočet na strane výdavkov ako na strane príjmov. Každá nová byrokracia by mala zvažovať svoje prínosy a náklady. Možno sa eFaktúre podarí zvýšiť daňový výber. Kontrolnému výkazu sa to pravdepodobne podarilo, bločkovej lotérii určite nie, pri eKase to ešte nevieme. Poriadne analýzy ich efektu chýbajú. Platí, že DPH medzera sa od roku 2012 dramaticky zmenšila. Výnosy nových povinností sú klesajúce, každé ďalšie vybrané euro bude drahšie na výber.


A nákladov eFaktúry je požehnane. Táto povinnosť bude znamenať dramatickú zmenu vzťahu podnikateľ – účtovník. Účtovníci budú musieť prejsť z nárazového spracovávania na konci mesiaca či štvrťroka na nepretržitú podporu. Nie vždy to bude možné, čo evidentne zníži pružnosť podnikateľských rozhodnutí. Každá chyba na faktúre sa bude musieť zložito dvojmo opravovať. eFaktúra vyvolá množstvo nejasných situácií a zvýši mieru neistoty, keďže existuje veľká škála platobných vzťahov, v ktorých faktúry dnes nefigurujú.


Samozrejme, celé to bude treba softvérovo implementovať. To si bude vyžadovať obstarávania, licencie, pravidelné updaty a mnoho starostí pre podnikateľov. Na pripomenutie, IT záležitosti okolo eKasy boli prerastené podivnými zákazkami a utajovaním. Aj vtedy kritikov odpinkávali s tým, že predsa ide o boj s daňovými podvodmi.


Nad tým všetkým je otázka, či stojí za tie peniaze navyše (ak vôbec nejaké budú) pre štátny rozpočet vybudovať ďalšiu vrstvu kontroly nad obyvateľmi Slovenska. Daňové úniky sa dajú vždy riešiť naháňaním páchateľov, nie kolektívnou vinou. Nástrojov na to vzniklo už dosť. Takto dostane úzka skupina ľudí moc nad kompletným prehľadom finančných tokov medzi podnikateľmi na Slovensku. Máme bohatú históriu zneužitia dôverných dát a každým dňom pribúdajú nové odhalenia. Zároveň má štát tragický prístup k ochrane dát. Septembrový únik osobných dát 400-tisíc testovaných ľudí je len čerešničkou na torte. Možno si poviete, že „naši ľudia“ sú za mrežami a odteraz to už bude dobré. Možno. Ale čoskoro sú tu ďalšie voľby a po nich ďalšie. A databázy ostanú...


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 15:38