archív SAV
StoryEditor

Vtáčkovia, siroty a blázni

11.02.2021, 23:00
Vírus je prefíkaný, permanentne mutuje, s jeho vynaliezavosťou ledva držíme krok.

Verím, že Juraj Jakubisko mi odpustí, že som použil názov jeho filmu z roku 1969, ktorý vznikal v októbri 1968, tesne po invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Film plný odkazov a symbolov vznikal v situácii beznádeje. Úžasnou silou umenia je tiež schopnosť i v najťažších chvíľach priniesť uvoľnenie v satire, humore, i keď „jedno oko plače a druhé sa smeje“. V traileri filmu sa uvádza, že je to ... film o ľuďoch, ktorí chceli hľadať cestu záchrany pred životom, ktorý nepozná lásku k nenávisti, bláznivosť bez skutočného šialenstva, šťastie bez smútku a smrť bez všednosti.


Neviem úplne racionálne odpovedať na otázku prečo, ale keď prežívam dnešok, a to nehovorím iba o Slovensku, prichádza mi na um tento Jakubiskov film. Desím sa toho, že prežívame obdobie, keď hľadáme cestu záchrany pred súčasným, covidom vynúteným spôsobom života v bláznivosti, ba i skutočnom šialenstve. Dokonca čelíme všednosti každodennej smrti. Je to desivé. Príbeh filmu má množstvo odkazov na dané obdobie, nie všetky dnes potrebujeme prečítať, ale beznádej korunovanú skrytou i otvorenou satirou vidieť naprieč celým dielom. Dnes nás často zaplavujú úzkosť i beznádej.

Stratili sme – aj z objektívnych dôvodov – ľahkosť, nadhľad, optimizmus. Hádame sa, nadávame si, sme sebeckí, rúcame vzťahy a pomaly aj vlády len preto, že máme pocit, že sme bezmocní. Sme uzavretí v malých priestoroch, v ponorkovej chorobe sa stávame nebezpeční. Sebe samým aj navzájom. Ukazuje sa, že sociálne siete sú asociálne. Nikdy nenahradia osobný kontakt a osobnú zodpovednosť za komunikovaný názor. Sú často zdrojom zvyšujúceho sa napätia. Nadávame epidemiológom, politikom, lekárom a ktovie ešte komu, že nás z krízy nevedia vyviesť. Nevedia, improvizujú a my chceme presné a rýchle riešenia. A to najneskôr ihneď. Z nášho pohľadu to vyzerá jednoducho. Vírus je však prefíkaný, permanentne mutuje, s jeho vynaliezavosťou ledva držíme krok, a tak tápame.


Tí starší si pamätajú „Poučenie z krízového vývoja“, históriou popľutú brožúrku, návod, ako normalizovať situáciu po vstupe vojsk v roku 1968. Dnes sme tiež zaplavení zaručenými návodmi a iba čas ukáže, či boli schopné priviesť svet do „normálu“. Po vojne už bude každý generál. Potom sa dozvieme, ktorí z nás boli vtáčkovia, ktorí siroty, ktorí blázni. Jakubiskovi hrdinovia však nepredstavujú celú spoločnosť. Zabudol som spomenúť tých, ktorí profitujú na akejkoľvek kríze a vždy sa pretlačia dopredu. Na bezzásadových populistov.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 12:02