TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Čas zjednotiť sa pre mier

03.03.2022, 23:00
Namiesto cesty mieru a návratu k rokovaciemu stolu si Kremeľ zvolil agresívnu barbarskú inváziu.

Karel Kryl spieval Děkuji. Ja dnes v kontexte ruskej invázie na Ukrajinu vyslovujem veľké úprimné ďakujem za obrovskú vlnu solidarity, ktorej sme v týchto dňoch svedkami.

Od začiatku ničivého konfliktu sa ozývali a prichádzali ľudia z rôznych kútov s materiálnou pomocou či ako dobrovoľníci na východnú hranicu, okamžite reagovali charitatívne organizácie, cirkvi, občianske iniciatívy i podnikatelia.

Táto ľudskosť a obrovské nasadenie napriek vyhrotenej situácii pomáhajú ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou, zvládnuť najťažšie chvíle v živote.

Priamy vojenský útok, ktorý na Ukrajine začala Ruská federácia pod vedením Vladimira Putina, ostro odsudzujem. Namiesto cesty mieru a návratu k rokovaciemu stolu si Kremeľ zvolil agresívnu barbarskú inváziu.

Je to hrubé a neospravedlniteľné porušenie medzinárodného práva. Podporujem ukrajinský ľud a verím, že aj ruský ľud odmietne agresívnu politiku vlády prezidenta Putina.

Európska únia, transatlantickí partneri a všetci demokratickí spojenci teraz musia byť jednotní. To, nakoľko jednotne a principiálne dnes dokážeme reagovať, bude definovať, v akom svete budeme žiť.

V čase, keď len pár desiatok kilometrov od našej hranice zúri vojna, máme jedinú možnosť: prestať ešte aj otázky mieru premieňať na politický boj a zabrať spoločne za jeden povraz.

Česi nám v tom dali lekciu. Bez ohľadu na politickú príslušnosť sa koalícia, opozícia, ba dokonca i dovtedy opačne vystupujúci prezident Miloš Zeman zjednotili a bez akýchkoľvek pochybností odmietli vojnový útok na suverénnu Ukrajinu.

U nás sa niektorí, žiaľ, ešte aj na vojne a utrpení nevinných rozhodli naďalej získavať politické body.

Medzi nimi však aj trojnásobný premiér, ktorý sa na medzinárodných rokovaniach v mene Slovenska hlásil k hodnotám a jednote európskeho spoločenstva a demokratických spojencov. Táto jednota, ktorá stojí na ochrane slobody a demokracie, je v týchto okamihoch v boji s nedemokratickým barbarstvom zásadná.

Robertovi Ficovi to však treba pripomenúť. Preto ho vyzývam: Vráťte sa v mene mieru k týmto hodnotám, ku ktorým ste sa roky hlásili.

Stále je čas urobiť štátnický krok a v rozhodujúcich chvíľach opustiť populizmus a prízemný boj za každú cenu. Raz to môžeme byť my, kto bude očakávať jednoznačnosť a jednotu od iných, kto bude veriť, že sa za nás postavia a nebudú tancovať na našich hroboch.

Je čas postaviť sa na stranu tých, ktorí si tieto princípy ctia. V mene mieru a budúcnosti Slovenska. Mier sa však nebuduje rozdeľovaním, ale spájaním.

01 - Modified: 2024-04-20 13:36:57 - Feat.: - Title: Riešenia kompenzácií výdavkov na 13. dôchodky predstavia ministri v najbližšom období 02 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 03 - Modified: 2024-04-17 09:35:50 - Feat.: - Title: Majerský v HNtelevízii o liste von der Leyenovej: Prečo im kroky Poľska nevadia? Nech majú rovnaký meter 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-26 14:26:42 - Feat.: - Title: Kresťanskí demokrati kritizujú Šutaja Eštoka. Podporuje extrémistov a marí prácu vyšetrovateľov, znie z KDH
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 03:26