TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Najväčšia vlna odbúravania byrokracie je tu

16.02.2021, 23:00
Čerstvý rodič má iné starosti, ako študovať, komu ešte ohlásiť narodenie potomka.

Spoločnosť žije najmä covidom, život však pokračuje ďalej. Na ministerstve informatizácie pracujem na riešeniach, ktoré potrebujú ľudia aj podnikatelia. Pripravila som najväčšiu vlnu odbúravania byrokracie na úradoch. Zákon je v medzirezortnom pripomienkovom konaní a zruší 19 okruhov výpisov a ušetrí čas aj peniaze. Úrady už nebudú môcť žiadať napríklad kópiu potvrdenia o pridelení IČO, potvrdenie, že hospodársky subjekt nie je v reštrukturalizácii, konkurze a likvidácii, výpisy z centrálneho registra exekúcií a mnoho ďalších.
 
Miesto zháňania a predkladania občanmi či podnikateľmi si ich musia vymeniť medzi sebou úradníci cez IT systémy. Zaniknú tak štyri milióny kusov výpisov ročne a ľudia a firmy ušetria viac ako 40 miliónov každý rok na stratenom čase. Je to najväčšia vlna odbúravania byrokracie v histórii Slovenska. Prínosy tohto zákona sú viac ako dvojnásobné oproti zámerom bývalej vlády. Ako opakujem pri každej príležitosti – tvrdo pracujeme, aby sme upratali a pomáhali ľuďom. Na to máme štát.
 


Prinášame veľké zmeny v krátkom čase. Ale zákon má ešte väčšie ambície. Vkladáme doň prvý krok k tomu, aby štát nielen rušil povinnosť predkladať výpisy, ale reálne za občana vybavoval úradné záležitosti. Vízia je, aby štát vybavil papiere proaktívne. Čo to znamená? Do zákona sme pridali legislatívne predpoklady pre komplexné riešenie takzvaných životných situácií. Ak už nejaká informácia v štátnych databázach existuje, nestačí, že úrady ju od občana nevyžadujú. Chceme viac. Úrady majú na základe tejto informácie začať konať samy a ponúkať riešenia, ktoré z danej informácie vyplývajú. Inými slovami – štát vybaví papiere za občana aj firmu a nebude čakať, kým sa ozvú.
 
Konkrétny príklad je narodenie dieťaťa. Hneď ako sa narodí a má matkou nahlásené meno z pôrodnice, štát by mal konať sám od seba. Ponúknuť možnosť jedným klikom potvrdiť správnosť mena a následne proaktívne vygenerovať elektronický rodný list a zaslať ho do elektronickej schránky rodičom a tiež poštou na určenú adresu. Čerstvý rodič má iné starosti, ako študovať, komu ešte ohlásiť narodenie potomka a kam si ísť vyzdvihnúť rodný list. Štát mu to má uľahčiť a zároveň vybaviť ohlásenie vybraných skutočností inštitúciám vyplácajúcim dávky, ktoré je teraz potrebné vybavovať osobne. Tento prístup chceme postupne zaviesť všade – pri registrovaní firiem, zmenách adries, zmenách štatutárov, vybavovaní dôchodkov či sociálnych dávok.
 

 

01 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-19 12:43:08 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko ocenilo prácu špeciálnych prokurátorov. Korupcia viac nebude postihovaná, myslí si Remišová 05 - Modified: 2024-03-14 19:50:03 - Feat.: - Title: Raši reaguje na Remišovú. Odmieta, že by podujatie rezortu slúžilo na prezentáciu Pellegriniho
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 03:02