Dreamstime
StoryEditor

Zdravý rozum a inštinkty v investovaní

24.02.2021, 23:00

Minulý rok sa to začalo nenápadne. Aj preto, že nálady boli presne opačné, ako by si takáto aktivita vyžadovala. Lockdown a absolútne zahmlený výhľad si vyžadovali obozretnejší prístup. Zanechajme však dramatický úvod, smerujem k tomu, že v minulom roku začali malí investori, ako sa zvyknú označovať fyzické osoby obchodujúce na burzách, veľký návrat na akciové trhy. A tento trend sa stále zrýchľuje. Kým v roku 2019 tvorili retailoví investori 10 percent denného objemu na burze, dnes je to štvrtina. Patrí im 36 percent hodnoty celého akciového trhu, kým hedžovým fondom len päť percent.

Môžeme diskutovať o tom, čo bol hlavný impulz. Či to bola marcová otočka na akciách, trojciferné nárasty niektorých chronicky obľúbených firiem, masívne fiškálne stimuly, Twitter Elona Muska alebo absencia stávkovania na športové výsledky. Niektorí argumentujú, že to bol úspech technologických gigantov, ktoré sa najrýchlejšie adaptovali na nové podmienky a presun do digitálneho sveta ich posilnil. Bolo to z každého troška a hlavne extrémne veľa peňazí na trhu. V každom prípade obchodovanie s akciami bolo minulý rok treťou najrozšírenejšou aktivitou, ktorú Američania urobili s peniazmi získanými zo štátnej podpory.


Prispel k tomu rozmach „robinhúdov“ a iných fintechových platforiem v mobiloch. Obchodovanie je jednoduché, dostupné a lacné. V niektorých prípadoch zadarmo. A to dáva celému biznisu ďalší rozmer. Pretože aj tu platí, ak dostávate produkt alebo službu zadarmo, produktom sa stávate vy sami. Z domácností ako najväčšieho investora a držiteľa akcií sa tak stáva aktívny obchodník a špekulant. Nebol to problém, kým sme zotrvávali v rovine rozumného dlhodobého investovania. Keď sa to posunie na úroveň gamingu, zábavy až gamblingu a inštinkty a emócie prevažujú nad racionalitou, začína to pripomínať internetové deväťdesiate roky. So všetkými rizikami. A sociálne siete to dnes posunuli ešte o ďalší level vyššie. Mánia okolo GameStopu a niekoľko podobných firiem s upadajúcim biznis modelom, ktorých akcie vystrelili počas pár dní mimo racionálnych úrovní, ukázala, čo dokáže skoordinovaná skupina ľudí so špekulatívnym motívom a s prístupom na burzu cez mobil. Dobrá správa je, že po čase zdravý rozum preváži nad inštinktmi. Vždy je to napokon len otázka solventnosti.

Čo nás čaká na trhu tento rok ? Všetci zhodne dúfajú, že príde trochu viac normality. Pri investovaní však stále platí, že neustála zmena je prejavom normality. Takže aj návrat k normalite môže v tomto roku znamenať len to, že veci môžu dopadnúť zase trochu inak.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 09:39