byty, bývaniePavol Funtál
StoryEditor

Lacnejšie byty v Bratislave nečakajme

14.03.2021, 23:00
Podľa prieskumu odložilo kúpu nehnuteľnosti pre koronakrízu iba 16 percent domácností.

Pandémia a s ňou súvisiace opatrenia dávajú zabrať nielen ekonomike, ale aj ľuďom. Denne to potvrdzujú rôzne štatistiky či realizované prieskumy. Rastúce ceny bytov a domov si žijú svoj zdanlivo vlastný príbeh. Zdražovanie nehnuteľností, a to nielen v Bratislave, však má svoju logiku.


Podľa údajov NBS dosiahla vlani v Bratislavskom kraji priemerná cena nehnuteľnosti určenej na bývanie 2 333 eur za jeden štvorcový meter. Medziročne sa tak ceny bytov a domov zvýšili o 11 percent, čím dosiahli historické maximum. Ceny bytov a domov pritom plynule rástli počas celého roka. Kým počas prvého kvartálu priemerná cena predstavovala 2 231 eur za jeden štvorcový meter, v poslednom štvrťroku išlo o 2 470 eur.


Ako vlani, tak aj v aktuálnom roku 2021 je dopyt po bytoch a domoch na trhu väčší ako ich ponuka. A to aj napriek miernemu poklesu záujmu zo strany kupujúcich. Ak aj počet záujemcov o ponúkanú nehnuteľnosť klesne z 15 napríklad na päť, stále to stačí na to, aby sa byt predal za vyššiu cenu. Aj podľa prieskumu DATAMAR odložilo kúpu nehnuteľnosti na neskôr z dôvodu koronakrízy iba 16 percent opýtaných bratislavských domácností. Len na porovnanie, nákup elektroniky, nábytku či auta posunulo o niekoľko týždňov či mesiacov oveľa viac Bratislavčanov.


V čase pandémie sa byty a domy stali akýmisi bezpečnými prístavmi, v ktorých ľudia trávia viac času z dôvodu home officeu či dištančného vzdelávania, a to môže zvyšovať záujem o priestrannejšie či kvalitnejšie bývanie. Záujem o kúpu bytu či domu je navyše naďalej podporovaný aj nízkymi úrokmi na hypotékach. Pod vplyvom COVID-19 prišlo navyše k spomaleniu alebo pozastaveniu výstavby nových nehnuteľností. To má a aj bude mať dosah práve na slabšiu ponuku, ktorá v porovnaní s dopytom ťahá naďalej za kratší koniec.


Investície do realít sa okrem dopytu po bývaní vo všeobecnosti považujú aj za dobrú a bezpečnú investičnú príležitosť. Najmä oproti vkladom, ktoré sú úročené už dlhodobo veľmi nízkymi úrokovými sadzbami. Faktorom, ktorý môže tlmiť zdražovanie nehnuteľností, je nárast miery nezamestnanosti a s tým súvisiaci pokles alebo strata príjmov. Bratislavu a jej okolie však tieto faktory postihujú miernejšie ako zvyšné regióny Slovenska.


Odhadujeme preto, že prorastové faktory budú vyhrávať aj naďalej nad tými, ktoré ceny bytov a domov znižujú. Nielen v najbližších mesiacoch, ale dokonca ani v najbližších rokoch, preto pokles cien bytov a domov neočakávame. Ako najpravdepodobnejší scenár sa javí stabilizácia ich cien.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-25 09:17:19 - Feat.: - Title: Klesajúca inflácia praje maloobchodom. Tržby by v tomto roku mali mierne stúpnuť, ukazuje analýza
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 15:25