TASR/Marko Erd
StoryEditor

Svitá na lepšie časy. Takto si ich predstavujem

09.04.2021, 00:00
Zaočkovali sme už vyše 25-tisíc obyvateľov kraja a vieme ísť tak rýchlo, ako nám budú chodiť vakcíny od štátu.

Pomaly a opatrne sa môžeme začať tešiť. Na otvorené školy, športoviská, obchody, reštaurácie, kostoly, fungujúce služby. Na život, ktorý bude radostnejší a plnší.


Nad koronavírusom začíname vyhrávať. Za rok sme urobili obrovský kus práce. Spoločne sme vírus oslabili a verím, že sa už v plnej sile nevráti. Uvoľňovanie by mohlo vyzerať nejako takto.


Očkovanie. Viem, že čakanie na vakcínu je ubíjajúce, ale každý zaočkovaný obyvateľ nás posúva k slobode. Musia však fungovať etické princípy. A preto, ak sme mladí a zdraví, vydržme. Zaočkovali sme už vyše 25-tisíc obyvateľov kraja a vieme ísť tak rýchlo, ako nám budú chodiť vakcíny od štátu.


Školy. Naše župné školy sme už pootvorili a fungujú bezproblémovo. Chýbajúce vedomosti, režim a spoločnosť nie je totiž problém školopovinných detí a ich rodičov, ale nás všetkých. Vplyv na túto skupinu bol mimoriadny a najbližšie roky bude potrebovať našu pozornosť.


Šport a zdravie. Prichádza jar a bezkontaktné športy v exteriéri už môžu pokojne bežať. Som presvedčený, že po pandémii budeme viac dbať o naše zdravie. A myslím, že aj tí, ktorí trávili čas v prírode len preto, že nič iné robiť nemohli, objavili jej benefity a lesy a parky budú plné aj naďalej.


Ekonomika. Jej oživenie bude pre Slovensko kľúčové. Pomôcť však môže každý z nás. Keď budete nakupovať, siahnite po slovenských výrobkoch. Keď si budete vyberať dovolenku, strávte ju doma na Slovensku.


Doprava. Na cestách pribúdajú autá a hrozí, že sa čoskoro vrátia zápchy, aké sme poznali pred pandémiou. Preto sme pripravili Plán udržateľnej mobility kraja. Na prvom mieste je rozvoj koľajovej dopravy. Nezabúdame však ani na budovanie cestných obchvatov obcí, ktoré trpia najväčšou intenzitou dopravy v intraviláne. Dobrou správou je, že už čoskoro začneme v regióne Malokarpatska výstavbu úplne nového obchvatu.


Kultúra, umenie, hudba, radosť zo života. Najviac sa teším, že nebudeme mať strach stretávať sa a prežívať pekné veci. Na župe sme sa okrem boja s koronavírusom pozerali aj dopredu. Pripravili sme pre vás nové zážitky. Na pomoc sme prizvali aj obyvateľov kraja a vďaka dotačnej schéme vás zapojíme do jeho oživovania.


Nezabudneme. Toto obdobie bolo šialené a aj keď som večný optimista, ťažko hľadám na pandémii niečo dobré. Ešte dlho budeme o nej hovoriť, analyzovať, na niektorých ukazovať prstom a iných chváliť. No najdôležitejšie je, aby sme nezabudli na obete, ktoré priniesla, a na tých, ktorí odhodlane bojovali v prvej línii. Ďakujem.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 07:03