Danka Matušková / moderátorka Adela Vinczeová
StoryEditor

Budú raz svetu vládnuť prasce?

23.04.2021, 00:00
Celkovo sa každých 10 minút vyhodí viac ako 400 kilogramov oblečenia iba v našej malej krajine.

Korona nám slabne a my vyliezame plní eufórie do jarnej prírody. Jarná príroda v našom okolí je, všakže, veľmi pekná, lebo si vyberáme trasy, ktoré nelemuje vyše sto legálnych a viac ako šesťtisíc nelegálnych skládok. Vyberáme si pekné, neporušené prostredie, aby sme si tú našu krásnu prírodu vedeli užiť. Občas sa prejdeme popri rieke, ale keďže do nej nevidíme, nevšimneme si ani to, že v nej hrozí väčšine druhov rýb vyhynutie. Ak máte šťastie a bývate v prímorskej oblasti Slovenska, tak zas na prechádzke po pláži nevidíte, ako masový rybolov devastuje celý podmorský svet. No na samotnej pláži si vieme užiť západ slnka a navonok pokojnú hladinu vhodnú na všakovaké nerušené meditácie.

S uvoľňovacou eufóriou sme nabehli aj do obchodov. Je jasné, že v mnohých prípadoch nás motivovala nutnosť, no vo viacerých zvláštna nedočkavosť môcť si niečo kúpiť. Atraktívna je rýchla móda, ktorej rýchlosť sa neviaže len k jej neekologickému vzniku, ale aj rýchlosti vypršania jej kvality alebo obľúbenosti. „Našťastie“ je taká lacná, že si môžem o mesiac kúpiť niečo iné. Staré veci, pochopiteľne, veľkodušne posuniem núdznym. Len v Bratislave sa za týždeň vyhodí do Ekocharity 30 ton oblečenia. Často ešte s visačkami. Zdá sa, že núdzni by mohli s týmto množstvom založiť nový Fashionweek. Celkovo sa podľa iniciatívy Fashionrevolution každých 10 minút vyhodí viac ako 400 kilogramov oblečenia iba v našej malej krajine.


Desivých čísel by sa dalo v rôznych ekotémach vyťahovať ešte veľa. Máme vďaka nim nad čím krútiť hlavou. No keď už hlavou krútime, je fajn túto rotáciu využiť na poobzeranie okolo seba. Aké sú moje každodenné kroky? Komu dávam svoj hlas vo voľbách, aby sa zmenili systémové veci? Majú tieto deti pobehujúce po byte šancu na reálnu budúcnosť?

Áno, máme iné starosti. Krajina sa zmieta v celospoločenských problémoch vďaka korone. No každý vedec a enviromentalista vám potvrdí, že nové vírusy sa dostávajú medzi ľudí práve preto, že čoraz viac zasahujeme živočíchom do ich prirodzeného prostredia a posúvame svoje hranice tam, kam už dávno nepatria. Všetko so všetkým súvisí a príroda si to všíma. V dnešnom rozhovore s vedeckou kapacitou Petrom Celecom a moderátorskou kapacitou Sajfom sme možno našli riešenie. Podľa parametra DNA by sa dominancii sveta mali radšej ujať ľalie alebo prasiatka. Celkom dobre by nám vraj bolo aj pod vedením banánov a žiab. Skrátka, len aby sme vedeli, že svet to dá aj bez nás. Včera bol deň Zeme. A ako sa hovorí – Everyday is earthday. Tak nech je z toho veľa dní plných nádeje.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 00:39