Dôvera
StoryEditor

Teraz nie je priestor pre antipatie

28.04.2021, 00:00
Je múdre zároveň s tým budovať protipožiarne opatrenia, pretože prevenciou dokážeme predísť požiarom skôr, ako sa rozhoria.

O tom, že bez vakcinácie sa svet zrejme pandémie nezbaví, sa začalo hovoriť už pred rokom. V lete 2020 Slovensko začalo vyjednávať o nákupe očkovacích látok a o pol roka, na Druhý sviatok vianočný, dorazilo prvých 10-tisíc dávok.


Pol roka je pre agilnú firmu luxusne dlhý čas. Na to, aby naprojektovala, vyvinula, párkrát otestovala súvisiace procesy, informačný systém či komunikáciu. To znamená, že s príchodom prvých ampuliek už Slovensko mohlo mať funkčné, otestované objednávanie pre zamestnancov prvej línie a vzápätí i pre občanov. Aj prirodzené dolaďovanie v ďalších pár týždňoch, napríklad pre nepredvídateľné výpadky vakcín, by bolo bez kritiky a namieste. Uplynuli však ďalšie štyri mesiace a štátny objednávací systém je dnes stále, jemne povedané, nedokonalý...


Po mesiacoch nevšímavosti voči závažne chorým občanom dostali zdravotné poisťovne príležitosť pomôcť napĺňať voľné kapacity očkovacích centier. Kontaktujeme tých poistencov, u ktorých nám lekári vykázali niektorú zo závažných chronických diagnóz, ktoré boli zahrnuté v očkovacej stratégii ministerstva zdravotníctva.


Naše objednávanie funguje bezchybne. Trvalo nám to v Dôvere presne päť dní, kým sme od napísania prvej čiarky kódu dokázali spustiť online registráciu na očkovanie pre našich poistencov. Našu pomoc sme štátu ponúkli už v januári, no bez väčšieho záujmu.


Všetko je o ochote spolupracovať. Obzvlášť v čase, akým je pandémia. Chaos sa prenáša na ľudí, ktorí sú už z celej situácie zmätení. Výsledkom je, že len 30 percent oslovených chronicky chorých pacientov sa chce nechať zaočkovať, hoci práve oni by mali dostať vakcínu prednostne. Vidíme to pri oslovovaní našich poistencov. Kontaktovali sme ich už 20-tisíc, no záujem o vakcínu má sotva tretina z nich.


Veľkú pochvalu si zaslúžia najmä samosprávne kraje. Vydupali si priestor, chopili sa iniciatívy, len aby očkovanie prebiehalo hladko a plynule. Či už využívajú náš systém alebo si vytvorili vlastný, záver je jasný, decentralizácia pomohla spoločnému cieľu.


Treba sa však pozerať dopredu. Momentálne Slovensko rieši očkovanie iba z pohľadu najbližších dní, možno týždňov. No už teraz treba strategicky myslieť na preočkovávanie, ktoré môže prichádzať do úvahy na jeseň.


Bezpochyby treba hasiť v prvom rade plamene, čo otvorene horia. Múdre je však zároveň s tým budovať protipožiarne opatrenia, pretože prevenciou dokážeme predísť požiarom skôr, ako sa rozhoria a zachrániť životy.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-11 07:51:31 - Feat.: - Title: Telemedicína v praxi: Odfotíte znamienko a snímku pošlete lekárovi 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 08:09