HN/Peter Mayer
StoryEditor

Igor Rattaj: Pomôžme Ukrajincom a oni pomôžu nám

14.03.2022, 16:30
Keby sme na túto humanitárnu a utečeneckú katastrofu reagovali cez paragrafy nášho rigidného azylového systému, nedokážeme tu vytvoriť nový domov prakticky nikomu.

Pomáhať utečencom z Ukrajiny je našou povinnosťou a zdá sa, že každý robí čo vládze. Ale iba pri pomoci by sme nemali zostať. Našou hlavnou snahou by malo byť, aby sme pre čo najviac vzdelaných, pracovitých a slušných ľudí, ktorých domovy boli (budú zničené) vytvorili u nás domov nový. A poviem to úplne na rovinu - takých ľudí tu na Slovensku potrebujeme.

Každá príčetná slovenská firma, ktorá má medzi svojimi zamestnancami aj občanov Ukrajiny sa dnes snaží vytvoriť priestor pre ich blízke aj vzdialenejšie rodiny. Pre ženy, deti a dokonca aj pre seniorov. Skrátka pre rodiny ako také. Nikto nechce prísť o pracovitých, slušných a šikovných zamestnancov. Presný opak je pravdou – mnohí ich potrebujú ako soľ a mnohí dokonca aj oveľa viac ako dnes.

Rovnako tak by mal uvažovať aj štát, ktorý musí strategicky premýšľať presne v týchto intenciách. A je super, že – zdá sa – aj takto premýšľa. Pretože keby sme na túto humanitárnu a utečeneckú katastrofu reagovali cez paragrafy nášho rigidného azylového systému, nedokážeme tu vytvoriť nový domov prakticky nikomu.

Poviem to na našom príklade. V Tatry Mountain Resorts pracuje v trvalom pomere možno nejakých 10-15 občanov Ukrajiny. Trvalo nám roky, než sme pre nich vydobyli normálny zamestnanecký status. Pomáhali sme im ako sa dalo, oni sami sa snažili, ale ten systém bol skrátka neústupný.

Dnes sa im snažíme pomôcť doviesť rodiny ku nám do bezpečia a vytvárame maximálne možné dobré podmienky pre rodiny utečencov ako takých. Nejde iba o to, že im ľudsky chceme pomôcť, my im aj chceme a potrebujeme pomáhať. Pretože na naše územie prichádzajú ľudia, ktorí pracovali a pracovať chcú. Ľudia, ktorí niečo vedia, majú vzdelanie a jediný dôvod, ktorý ich donútil opustiť vlastné príbytky a vlastné zamestnania je vojna. Je našou povinnosťou pokúsiť sa im ponúknuť nový domov so všetkým, čo je s tým spojené. A donekonečna budem pri tom opakovať, že je to aj v našom, slovenskom záujme.

Zachrániť utečenca a jeho rodinu je jedna vec. Ponúknuť mu okamžite aj možnosť pracovať, je ale úplne iný a oveľa vyšší level. A každého ubezpečujem, že podnikateľský sektor bude veľmi rýchlo schopný takúto kvalitnú a pracovitú pracovnú silu absorbovať.

V tejto veci skrátka musí panovať zhoda – vláda, politici a podnikateľský sektor sa na tom musia vedieť rýchlo a jasne dohodnúť. Ja – sledujúc dobré kroky vlády - verím, že sa tak aj v plnom rozsahu stane.

Platí totiž vzájomná previazanosť dvoch trendov. Pokiaľ my dnes pomôžeme Ukrajincom, oni následne pomôžu nám. A verte mi, že ta ako oni dnes potrebujú pomoc od nás potrebujeme ju aj my od nich. Nie každý si to je síce ochotný pripustiť, ale je to tak.

Autor je predsedom predstavenstva spoločnosti TMR, a. s.

01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 08:59