HNtelevízia
StoryEditor

Z pohromy do pohromy. Alebo peremohy?

20.03.2022, 22:06
Krátkodobo budú náklady vojnovej pohromy obrovské a pravdepodobne nás vrhnú do ekonomickej recesie. No v strednodobom horizonte získame, ak kvôli agresii urýchlene znížime závislosť ekonomiky od doterajšieho mixu energií.

Naša ekonomika sa ešte nestihla pozviechať z pandémie a už čelí ďalšej pohrome – totálnej vojne, ktorou Rusko už štvrtý týždeň pustoší našu susednú krajinu, Ukrajinu. Táto pohroma má potenciál nielen ukrojiť z predpovedaného ekonomického rastu, ale hodiť HDP Slovenska späť niekoľko rokov, obdobne, ako to urobil koronavírus.

Kanálov, ktorými ruská vojna ovplyvní ekonomický vývoj u nás aj v eurozóne, je viacero. Od zamrznutého obchodu a rozbitých dodávateľských vzťahov kvôli sankciám voči Rusku a, žiaľ, aj fyzickej deštrukcii výrobných a ľudských kapacít mnohých podnikov na Ukrajine, cez dramaticky rastúce ceny a krátenú globálnu ponuku komodít, vrátane základných potravín, naštrbenú dôveru spotrebiteľov a investorov kvôli rekordnej inflácii a neistoty z budúcnosti, až po akútne náklady riešenia humanitárnej krízy kvôli miliónom ľudí utekajúcich pred hrôzami ruskej agresie.

Slovensko, podobne ako okolité krajiny susediace s Ukrajinou, bude všetkými týmito faktormi zasiahnuté oveľa výraznejšie než západné štáty Európy. Je to dané nielen našou blízkosťou k bojisku a energetickou závislosťou od Ruska, ale aj horšími finančnými možnosťami domácností zvládnuť náklady vojny.

Podiel výdavkov, ktoré priemerná domácnosť na Slovensku dáva z mesačného príjmu na potraviny a energie, je jedným z najvyšších v EÚ. Nadchádzajúce zvýšenie cien týchto základných životných potrieb rádovo o desiatky percent tak u nás spôsobí oveľa väčší prievan v peňaženkách domácností ako napríklad v Rakúsku.

Na druhej strane, na pozadí obrovskej vlny solidarity a súdržnosti západného sveta s Ukrajinou, je dôležité nevešať hlavu a pozerať sa dopredu. S nádejou a plánom, ako túto pohromu premôcť. V peremohu – víťazstvo veria statoční Ukrajinci bojujúci proti obrovskej presile agresora. A v peremohu chcem veriť aj ja.

Krátkodobo budú náklady vojnovej pohromy obrovské a pravdepodobne nás vrhnú do ekonomickej recesie. No v strednodobom horizonte získame, ak kvôli agresii urýchlene znížime závislosť ekonomiky od doterajšieho mixu energií, dlhodobo neudržateľného tak z geopolitického, ako aj environmentálneho hľadiska.

Kriticky dôležitým faktorom je, aby sme úspešne integrovali desiatky tisíc ľudí z Ukrajiny, ktorí už našli a budú nachádzať domov u nás. Aby sme im pomohli sa u nás nielen zamestnať, ale aj vzdelávať svoje deti tak, aby získali dobrú skúsenosť a mohli sa jedného dňa sebavedome postaviť na vlastné nohy. Či už na Slovensku alebo po návrate do svojej rodnej vlasti. Oboje bude pre našu ekonomiku a spoločnosť víťazstvom.

01 - Modified: 2023-12-06 14:35:52 - Feat.: - Title: Slovensko sa zadlžuje najrýchlejšie v EÚ. Hrozí, že investori stratia motiváciu financovať náš dlh (rozhovor) 02 - Modified: 2022-03-22 19:38:18 - Feat.: - Title: Ingrid Brocková: Musíme si pomáhať 03 - Modified: 2022-02-20 21:00:05 - Feat.: - Title: Prečo ECB pripúšťa zvýšenie sadzieb 04 - Modified: 2022-01-23 20:35:50 - Feat.: - Title: Ceny energií ostanú pod tlakom 05 - Modified: 2021-12-27 06:17:49 - Feat.: - Title: Doba kešu sa kráti, no ešte sa nekončí
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 21:48