StoryEditor

Nový patriarcha

02.02.2009, 23:00

Delegáti spoločenstva pravoslávnej cirkvi v Chráme Krista Spasiteľa zvolili hlavu ruskej pravoslávnej cirkvi. Predchádzajúci pätnásty Patriarcha Alexij II. zomrel 5. decembra 2008 vo veku 79 rokov. Vykonávajúcim jeho funkciu bol predseda oddelenia vonkajších cirkevných vzťahov metropolita Smolenský a Kalinigradský Kirill.

Podľa stanov ruskej pravoslávnej cirkvi musí mať patriarcha niekoľko vlastností - musí byť archirejom, mať vyššie cirkevné vzdelanie, dobrú reputáciu a dôveru cirkevných funkcionárov, kléru a ľudu. Nesmie byť mladší ako 40 rokov.

Kandidáti boli traja - okrem Krilla, Kliment - metropolita kalužský a borovský, Filaret - metropolita minský a Slucký. Filaret sa vzdal kandidatúry a vyzval svojich stúpencov hlasovať za Kirilla. Zo 700 delegátov za neho hlasovalo 508. Kirill sa teda stal v poradí šestnástym patriarchom moskovským a celého Ruska. Narodil sa 20. novembra 1946 v Leningrade v rodine duchovného. Absolvoval Leningradský duchovný seminár a Leningradskú duchovnú akadémiu. V roku 1971 sa stal zástupcom Moskovského patriarchátu pri Celosvetovej rade cirkví v Ženeve. V roku 1977 sa stal arcibiskupom a v roku 1991 metropolitom. Má rad cirkevných vyznamenaní a štátne vyznamenania - rad Družby národov, Družby a Zásluhy pre vlasť tretieho stupňa.

Zvyčajne pravoslávni vysokí funkcionári nie sú verejnými politikmi. Avšak Kirill, hlavný cirkevný diplomat, vie komunikovať s novinármi i politikmi. Virtuózne odieva tradičný obsah do nových foriem. Po svojej voľbe požiadal funkcionárov, aby sa zmierili s jeho slabosťami a pomáhali mu múdrymi radami, boli pri ňom a pomáhali mu modlitbami.

K voľbe Kirillovi zablahoželal prezident Ruska Ditrij Medvedev, ktorý vyjadril nádej na ďalšie upevnenie dialógu medzi ruskou pravoslávnou cirkvou a štátom vo veci ďalšieho rozvoja krajiny a upevnenia duchovných a mravných hodnôt.

Elena A. Mostovščikovová je spolupracovníčka HN v Moskve

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 08:37