StoryEditor

Reformu treba začať katastrom nehnuteľností

10.06.2021, 00:00
Na Slovensku je osem miliónov parciel, pričom každá má v priemere 11,1 spoluvlastníka

Slovensko čaká v najbližších rokoch reforma daňovo-odvodového systému. Najpravdepodobnejší scenár je, že dôjde k úprave daňových sadzieb, najmä tých, ktorými je zdaňovaný majetok. Zdá sa, že zvyšovanie sadzieb daní z nehnuteľností nás neminie. Ekonómovia hovoria o potrebe vyrovnať deficity, ktoré spôsobila pandemická kríza. Zvyšovanie daní z nehnuteľností prostredníctvom cenových máp však nemusí byť nevyhnutné. Dodatočné zdroje môže priniesť napríklad aj komplexná pozemková reforma a „upratanie“ v katastri nehnuteľností.

Analýzy hovoria, že rozdiel skutočných objektov a tých, ktoré sú zapísané v katastri nehnuteľností, predstavuje 20 – 30 percent potenciálnych nesúladov. Finančná hodnota potenciálnych nesúladov vo výmerách môže tvoriť až okolo 50 percent z celkového výberu dane zo stavieb v mestách a obciach Slovenska. A to nie je málo. Na základe toho si myslíme, že netreba zvyšovať dane z nehnuteľností či nebodaj stanovovať cenové mapy, ktoré môžu neúmerne zdvihnúť jednotkové ceny pre občanov.

Na polovici územia Slovenska sa používajú mapy, ktoré vznikli pred viac ako sto rokmi a nie sú preto hodnoverným obrazom súčasnej situácie. Problémom je tiež vysoká rozdrobenosť pozemkov. V dôsledku toho, že sa pozemkové vlastníctvo na Slovensku delí medzi väčším počtom majiteľov, najmä pri pozemkoch a parcelách mimo obcí a miest, vlastníci s ním nemôžu efektívne nakladať. Na Slovensku je približne osem miliónov parciel. Jedna parcela však má v priemere 11,1 spoluvlastníka, čo spolu vytvára zhruba 97 miliónov vlastníckych vzťahov.

Preto je podstatné najskôr urobiť poriadok v katastri nehnuteľností a až vtedy sa ukáže, že nie je nevyhnutné hneď začať zvyšovať daňové zaťaženie. Najskôr sa zmapujú všetky reálne existujúce stavby na území mesta alebo obce. Nájdu sa potenciálne nesúlady, teda stavby, ktoré nie sú evidované v katastri nehnuteľností. Takto sa získa nový stav, prehľad a kontrola, prípadne sa identifikujú čierne stavby. Vyčísli sa predpokladaná hodnota nesúladu vo výbere dane z nehnuteľností a spravia sa nové daňové výmery, ale za pôvodné sadzby.

Táto reforma má podporu samospráv i vyšších územných celkov. Stále hľadáme podporu v štátnych inštitúciách. Myslíme si, že túto myšlienku a iniciatívu by si malo osvojiť najmä ministerstvo financií. Práve ono je ten najvyšší článok v štáte pre výber daní. Poslali sme im návrh našej komplexnej pozemkovej reformy a vystupujeme na rôznych fórach, kde upozorňujeme na tento neporiadok v katastri nehnuteľností.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 18:21