StoryEditor

Plyn a Ficovi voliči

03.01.2010, 23:00

Minimálne raz za niekoľko týždňov sa premiér Fico postaví pred kamerami do polohy neľútostného a neúnavného bojovníka proti energetickým monopolom, ktorý vedie ľúty boj za znižovanie cien energií, najmä plynu a elektriny. Naposledy tak urobil v prvom tohtoročnom rozhovore, keď okrem iného uviedol, že jeho vláda nenechala monopoly zvyšovať ceny energií.

Ako sa už stalo u Fica pravidlom, realita je jedna vec, jeho slová iná, zvyčajne dosť odlišná.

Ukážme si to na cene plynu pre domácnosti. Najskôr niekoľko faktov. Keď Fico preberal vládu, ceny plynu boli postavené na cene ropy za druhý polrok 2005 a bolo to 1 940 Sk za barel ropy. Po štyroch rokoch je cena ropy v korunovom vyjadrení za druhý polrok 2009 na úrovni 1 467 Sk a práve podľa tejto ceny boli upravené ceny plynu od začiatku tohto roka. Cena ropy v korunovom vyjadrení (čo je jediné podstatné z hľadiska našich domácich cien), je teda po štyroch rokoch nižšia o 25 % (aj vďaka posilneniu koruny). Ako sa vyvíjala v tomto období, teda počas Ficovej vlády, cena plynu pre domácnosti? Od 1. 11. 2006 vzrástla o 4,26 %, od 1. 1. 2007 klesla o 4,06 % a od 1. 1. 2010 klesá o 5,13 %. Takže ešte raz, svetové ceny klesli o 25 %, cena plynu pre domácnosti klesne o 5 %. Ako je to možné? Celková inflácia a iné zložky ceny (okrem nákupu zemného plynu z Ruska) môžu vysvetľovať istú, avšak určite len veľmi malú časť rozdielu. Čo však vysvetľuje jeho väčšinu? Práve Ficov "boj s monopolmi", práve kvôli nemu budú ľudia platiť viac, ako by platili, keby do toho Fico a jeho vláda nezasahovali.

Veľmi dobre to ilustruje to, čo sa stalo v rokoch 2007 - 2008. Svetové ceny rástli, a tak SPP navrhol v novembri 2008 zvýšenie cien plynu pre domácnosti o 13 %. Vládou ovládaný ÚRSO (po zmene zákona v roku 2007) to odmietol a ceny plynu pre domácnosti sa nezmenili. Teda naozaj, Fico zabránil rastu cien. Akurát, že každá minca má dve strany. Keď začali svetové ceny v roku 2009 klesať, ceny plynu pre domácnosti neklesali. V susednom Česli klesli v roku 2009 o 11 %, u nás neklesli vôbec. SPP si teda kompenzuje nezvyšovanie cien v minulosti a ani sa tým netají. Člen Predstavenstva SPP H.G. Meyer koncom marca 2009 vyhlásil, že "ak by nám bolo umožnené v minulom roku zvýšiť ceny pre domácnosti na primeranú úroveň, v súčasnosti by sme boli schopní cenu znížiť. To je jasné."

Takže tak, všetci sú spokojní, aj SPP, ktorý si (prinajmenšom) na svoje napokon príde, aj Ficovi voliči, ktorí obdivne hľadia na svoj bojujúci idol. A že ho obdivujú aj keď kvôli nemu platia viac, ako by museli? Keď sú... Ficovi voliči?

Ivan Mikloš (1960)

poslanec NR SR, bývalý minister financií. Glosuje súčasnú ekonomickú a politickú situáciu - aj s jej zákulisím.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 09:39