StoryEditor

Na počiatku plodnej cesty bol Molex

22.07.2010, 00:00

V priemyselnom parku Kechnec sa odchodom amerického investora symbolicky končí jedna etapa jeho existencie. Opúšťa ho priekopník, prvý odvážlivec, ktorý riskoval a postavil závod na zelenej lúke, kdesi v zapadákove a svojím príkladom ukázal, že aj tam sa to dá. Starosta Konkoly je teraz oprávnene v rozpakoch, veď prichádza o svoje prvé dieťa. Pripravil mu pôdu, presvedčil vládnych úradníkov, aby ho podporili a aby jeho nepovažovali za fantastu a uverili mu. Dnes je Molex dôkazom, že to nadmieru dobre zvládol a preukázal nevídané starostovské schopnosti. Táto úvodná kapitola kechneckého príbehu o jednom mužovi a jeho vízii, ktorú premenil na skutočnosť, sa po desiatich rokoch práve zatvára a určite bude mať čestné miesto v histórii. Bez Molexu by nebol Kechnec a Konkoly by možno úradníčil v Košiciach.

Našťastie sa tak nestalo. Získal za tie roky neoceniteľné skúsenosti a vybudoval priestor pre šestnásť firiem, ktoré živia tritisíc hláv. Čo by za taký príbeh dali iné mestá a obce, ktoré majú prázdne parky a zúfalo bojujú i o jediného investora. V Kechneci sa však nič nekončí, úspešný príbeh pokračuje a jeho autor ho má naďalej pevne v rukách. Park je napriek množstvu firiem a zamestnancov stále obsadený iba z tretiny, výrobné závody sa rozširujú, noví nádejní investori prichádzajú a v hre sú ďalšie stovky pracovných miest. Kapitálovo podvyživený východ, pre ktorý je Kechnec v týchto ťažkých časoch majákom nádeje, lepšie správy nepotrebuje.

A tak je paradoxne na obci, ktorá pred dvadsiatimi rokmi ani neexistovala, lebo bola súčasťou susednej dediny, bremeno riešenia regionálnej zamestnanosti. To bremeno má však i svetlú stránku, ktorá ju zmenila na nepoznanie. Kechnec má v súčasnosti zázemie, aké by mu mohlo závidieť nejedno veľké mesto. Sociálne, zdravotnícke, športovo-rekreačné, vzdelanostné, občianske. Konkoly zvykol hovorievať, že park nie je cieľom, ale cestou, ako rozvíjať obec a dôsledne po tejto ceste kráča. S neúnavným nasadením láka firmy, buduje, zveľaďuje,vymýšľa i uskutočňuje nové projekty, aby urobil život pre svojich spoluobčanov lepším. Na začiatku tejto plodnej cesty bol Molex a potom prišli ďalší.
Alexander Buzinkay, redaktor Podnikov a trhov

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 09:51