StoryEditor

Pošlite ich Nemcom, oni si už dáko poradia!

07.09.2015, 00:00
Príchod utečencov ohrozuje základné piliere Európskej únie.

Francúzsky minister hospodárstva Emmanuel Macron pred pár dňami vyhlásil:„Menová únia bez finančného vyrovnávania – to je nemožné! Silní musia pomôcť!“ A dodal:„Ak členské štáty nie sú pripravené, a dosiaľ neboli, môžeme zabudnúť na euro a eurozónu.“

Čím je otázka nevyriešeného budúceho smerovania Európskej únie neistejšia, tým je pálčivejšia. Po rýchlom rozšírení pôvodnej pätnástky na začiatku tisícročia prichádza doba studenej reality. EÚ je stále zložená zo štátov na národnom princípe, ktoré majú často veľmi rozdielne názory. Fungovanie EÚ sa podobá na domovú schôdzu v petržalskom paneláku, kde nie všetci, ale často nikto nie je spokojný s výsledkom.

Akoby nestačilo, že sa plánovačom stále nedarí naplánovať koniec krízy, nepripravenú Európu zasiahla najväčšia vlna utečencov od druhej svetovej vojny. Bezradnosť Bruselu v hľadaní riešenia je očividná. Smernica ani regulácia tu nepomôže, takže zatiaľ všetko funguje na princípe „pošlite ich Nemcom, oni si dáko poradia!“

No podobne ako v prípade gréckej krízy, ani v tomto prípade Nemecko nie je nafukovací hrad, v ktorom sa stratia všetky problémy únie. Na pretras sa dostáva jeden z pilierov EÚ. Ten, ktorý pre krajiny ako Slovensko znamená asi najviac – otvorené hranice. Angela Merkelová posledný augustový deň povedala to, čo visí vo vzduchu už dlhšie: ak si členské štáty nepodelia utečencov, schengenská hranica je v ohrození. Rakúska polícia už teraz de facto zaviedla hraničné kontroly smerom do krajiny. Útechou nám môže byť jediné – aj v prípade pádu Schengenu k nám budú prúdiť európske regulácie a pas nikomu ukazovať nebudú. Najnovšie napríklad nové regulácie výsadby viniča.

Ohrozený je aj druhý pilier EÚ – eurofondy. Pre mnohých politikov ten najkľúčovejší (a často jediný) argument prospešnosti nášho členstva v EÚ. Zatiaľ nie je ohrozený oficiálne, no rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová odkázala niektorým štátom vrátane Slovenska, že na eurofondy môžu zabudnúť, ak budú blokovať kvóty na migrantov. Výstavba rozhľadní a euronámestíčok môže byť ohrozená!

Nie že by s príchodom utečencov odišli doterajšie ekonomické problémy eurozóny. Na chodbách frankfurtského mrakodrapu to začína opäť šumieť. ECB silno zvažuje nové kolo monetárnych stimulov na jeseň. Teda stratégiu, ktorú ECB neúspešne skúša ešte len sedem rokov.

S blížiacim sa termínom predčasných volieb navyše rýchlo upadá hviezda premiéra Tsiprasa, ktorý stráca popularitu rýchlejšie ako letné disko songy. V niektorých prieskumoch dokonca Syrizu predbehla Nová demokracia, ktorá vládla do zimy 2014. Veritelia už mesiac od dohodnutia nového balíka vidia zaostávanie. Ešte nie je jasné, či to ohrozí vyplatenie ďalšej tranže z tretieho balíka. Podľa predbežných odhadov má v súčasnosti Grécko peniaze zhruba do novembra. Koľkokrát sme vetu „Grécko má peniaze len do...“ už počuli?

01 - Modified: 2007-09-11 16:03:43 - Feat.: 0 - Title: Andrej Kravárik: Domov sa zatiaľ nevrátim
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 13:19