Reuters
StoryEditor

EÚ – líder v regulácii kryptomien

Únia má ideálnu príležitosť postaviť sa do čela inovácií. Nie napriek, ale práve vďaka svojmu talentu na byrokraciu.

Kryptomeny prinášajú slobodné a decentralizované platobné siete, ktoré fungujú nezávisle od inštitúcií. Vďaka tomu sú robustné, globálne a majú veľký potenciál v zapojení miliárd „nezabankovaných“ ľudí vo svete do ekonomickej výmeny. Zároveň znižujú ich závislosť od lokálnych národných mien, ktorých inflácia (často až v desiatkach percent ročne) likviduje akúkoľvek možnosť šetrenia, tvorby kapitálu a zabraňuje vzniku strednej vrstvy. Pilotný program lokálnej ekonomiky založenej na bitcoine uvidíme od septembra tohto roka v Salvádore, ktorý 8. júna schválil bitcoinový zákon.

Iná situácia je v rozvinutom svete, v ktorom sa kryptomeny zrodili. Rozvoj kryptomien a predovšetkým podnikania spojeného s nimi bol a stále je blokovaný regulačnou nejasnosťou. Nezávislosť od inštitúcií je tu skôr na prekážku. Nie je prakticky možné otvoriť bankový účet, podstúpiť finančný audit a podobne.

Prichádzajúce nariadenie EÚ MICA však prináša nový regulačný rámec kryptomien. Je to zrejme najkomplexnejšia právna úprava kryptomien, aká sa vo svete chystá. Banky a obchodníci s cennými papiermi budú môcť poskytovať všetky služby spojené s kryptomenami už na základe svojej existujúcej licencie. Je pravdepodobné, že ich rezervovaný postoj k tomuto odvetviu sa tým radikálne zmení. Koľko slovenských bánk už v tejto chvíli plánuje rollout kryptomenových produktov alebo akvizície kryptomenových startupov? Možnou odpoveďou je, že všetky, ktoré chcú v zdraví prežiť najbližších 10 rokov.

Pozitívne je, že o rôzne licencie sa budú môcť uchádzať aj firmy, ktoré nie sú klasickými finančnými inštitúciami. Prinesú do finančného sektora nový vietor. Ich licencie budú navyše ľahko uplatniteľné v celej Únii. Tradičné finančné služby sa budú čoraz viac prelínať s novými kryptomenovými službami, predovšetkým s otvoreným platobným stykom, digitálnymi investíciami a programovateľnými peniazmi riadenými pomocou takzvaných chytrých zmlúv.

Európska únia je doslova regulačnou veľmocou, preto je možné, že legislatíva bude len s malými obmenami neskôr aplikovaná po celom svete. Koľko krajín sa navyše pridá k El Salvadoru a vyhlási bitcoin za zákonné platidlo? Len v posledných týždňoch bolo počuť takéto hlasy od vrcholných politikov v Paraguaji, Paname, Argentíne či Tanzánii. V každom prípade môžeme v najbližších dvoch-troch rokoch čakať zásadné zmeny v globálnom finančnom systéme.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 13:15