StoryEditor

Moskva sa nažerie a Ukrajina nezostane celá

23.04.2014, 00:00
Monitor

Ruský prezident Vladimír Putin dosiahol svoje. Tak môžeme čítať nasledujúce dve správy. V Ženeve sa veľmoci dohodli na odzbrojení separatistov na ukrajinskom východe (rozumej: proruských milícií). A v Kyjeve vláda schválila decentralizáciu štátnej správy na Ukrajine (rozumej: federalizáciu krajiny, začiatok cesty k samospráve ruských oblastí na východe).

Tieto správy môžu na prvý pohľad vyzerať ako remíza. V jednej veci-odzbrojenie proruských milícií) Putin prehral. V druhej-federalizácia Ukrajiny-vyhral. Ale v skutočnosti zvíťazil v oboch.

Putin by pôsobil defenzívne, keby jeho cieľom bola vojna. Tá ním však nie je. Putin pôsobí ako víťaz v tom zmysle, že má situáciu pod kontrolou a môže robiť, čo uzná za vhodné. Môže tlačiť na vládu v Kyjeve aj na separatistov na východnej Ukrajine. Môže vyčkať, ako sa federalizácia vyvinie, alebo môže hroziť silou. Tak či onak, pre mnohých je tým, kto zabránil vyhroteniu.

Vojna nebude, vydýchne si hlavne Západ. Nepripomína to niečo? Iste, minuloročnú situáciu v Sýrii. Aj do nej sa vložil Putin a získal gloriolu mierotvorcu. Vojna nebude, znelo svetom a Putin zbieral body. Dôležitejšie však je, ako k úlohe mierotvorcu dospieva. Ovláda stratégiu, ktorej politológia hovorí „vytvárať fakty na zemi“: najskôr vyhrotí problematickú situáciu a potom profituje z jej riešenia. Obsadí vojensky Krym a potom tam usporiada referendum. Podnieti napätie na východe Ukrajiny, pohrozí Kyjevu silou a potom zapôsobí ako mierotvorca. Práve to – posilňovanie rozhodujúcej pozície – je jeho cieľom, nie vojna. Len preto môže Putin na pohľad pôsobiť, ako že si protirečí. V televíznej debate s občanmi tvrdil, že nelegitímna a zločinecká vláda v Kyjeve poslala armádu na civilistov (rozumej: proruské milície). Neskôr v Ženeve už šéf jeho diplomacie Lavrov nielen rokoval so zástupcami „zločinnej“ vlády, ale aj súhlasil s tým, že ozbrojenci budú odzbrojení. Dokelu, tak ako to je? Boli to ozbrojenci, alebo civilisti? Oboje zároveň predsa platiť nemôže. Ale pre Putina môže – podľa toho, čo, v akej situácii a pre aké publikum sa hodí.

Na jeho cieli to nič nemení. Ten cieľ je jasný, neskrývaný a verejne opakovaný: krok za krokom posilňovať vplyv, ktorý bol Rusku – podľa väčšiny Rusov nespravodlivo – dvadsať rokov upieraný. Tak sa správa niekdajší advokát agresívneho režimu, ktorému sa po studenej vojne nikto neodvážil povedať, že ju prehral.

01 - Modified: 2006-04-18 11:21:58 - Feat.: 0 - Title: Veľvyslanec Teheránu tvrdí, že Irán je pripravený na vojnu
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 06:37