StoryEditor

S chladnou hlavou

10.03.2014, 22:57

Medzinárodné právo, koordinácia s EÚ a národnoštátne záujmy Slovenska namiesto prvoplánových výkrikov a siláckych gest. Takto by som zadefinoval náš prístup k aktuálnej situácii na Ukrajine. Ide o nášho najväčšieho suseda, kľúčovú krajinu z hľadiska energetickej bezpečnosti, preto si musíme v tejto situácii zachovať chladnú hlavu a rozvahu.

Jasne sme povedali, a tento postoj zaujalo aj ostatné zasadnutie Európskej rady, že zo strany vojenských aktivít Ruska na území Ukrajiny ide o porušenie medzinárodného práva. Pre Slovensko a garanciu našej územnej integrity a suverenity je to zásadná otázka. Preto som ja a moje vlády v minulosti zaujali rovnaký, konzistentný a čitateľný postoj v prípade vojny v Iraku, či pri samostatnosti Kosova.

Je dobré, že EÚ našla v reakcii na dianie na Ukrajine spoločný hlas. Jednotným postojom môže politická a ekonomická váha EÚ prispieť k pokojnému riešeniu konfliktu. EÚ odsúdila konanie Ruska, žiada stiahnutie jeho vojakov z Ukrajiny a prítomnosť medzinárodných pozorovateľov a vyzýva Rusko na riešenie situácie cestou dialógu. Je zrejmé, že udržateľné riešenie situácie prinesie len zhoda veľkých svetových hráčov. Slovensko chce prispieť k diplomatickému riešeniu, preto podporujeme spoločný európsky postup.

Rovnako je dobré, že v takto závažnej téme panuje na Slovensku zhoda najvyšších ústavných predstaviteľov. Nesúlad vo vedení štátu by bol veľmi zlým signálom pre našich európskych partnerov, ale takisto vo vzťahu k aktérom sporu, Ukrajine a Ruskej federácii. Obe tieto krajiny majú pre Slovensko, našu bezpečnosť, ekonomiku či energetiku zásadný význam, a preto je jednohlasnosť nášho postoja veľmi dôležitá.

V súvislosti s dianím na Ukrajine je pre Slovensko dôležitá aj téma tranzitu plynu. Na rokovaní Európskej rady som sa premiéra Ukrajiny priamo opýtal, či je možné rátať s tým, že Ukrajina sa vráti k príprave zmluvy na odber plynu z Európy prostredníctvom reverzného toku cez Slovensko. Išlo by o asi 20 miliónov m3 plynu denne. Bol som ubezpečený, že premiér urobí všetko pre to, aby vo veci nastal posun.

Keď pri reakcii na vzniknutú situáciu na Ukrajine odmietame rýchle silácke gestá, má to konkrétny dôvod. Dvadsaťdva rokov v politike a šesť rokov vo vedení nášho štátu ma naučili, že to posledné, čo v komplikovaných a vypätých situáciách krajina potrebuje, sú prvoplánové, možno populárne, výkriky a gestá. Je našou a aj mojou povinnosťou ako predsedu vlády, zachovať chladnú hlavu a rozvahu a vždy mať na zreteli záujem krajiny.

Robert Fico, predseda vlády SR

01 - Modified: 2006-02-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kofola sa presťahovala z Krnova do Ostravy
01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 18:28