Tomáš MalatinskýHN/Pavol Funtál
StoryEditor

Zamestnávatelia musia byť súčasťou dôležitých rozhodnutí

15.07.2021, 00:00
Apelujeme na schválenie univerzálneho odškodňovacieho zákona.

Predstavitelia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení na svojom tohtotýždňovom rokovaní tlmočili predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi aktuálne problémy podnikateľského sektora. Pána premiéra sme informovali, čo podnikateľov momentálne najviac trápi. Mnohé firmy počas druhej vlny pandémie vyčerpali svoje rezervy, boria sa s rastúcimi cenami vstupov a v niektorých prípadoch aj s nedostatkom pracovníkov. Pandémia koronavírusu nepochybne spôsobila hlboký prepad ekonomiky, ktorého dôsledky majú výrazný vplyv nielen na zamestnávateľov a zamestnancov, ale aj na verejné financie.

Prudké zhoršenie situácie vyvoláva akútnu potrebu poznať plán vlády nielen na postpandemické oživenie ekonomiky, pričom v súvislosti s prichádzajúcou treťou vlnou pandémie potrebujeme poznať aj jasnú stratégiu vlády, ktorá by zabránila opakovanému zatváraniu ekonomiky. Neustále apelujeme na vládu, že v takej mimoriadnej situácii, v akej sa Slovensko momentálne nachádza, je veľmi dôležitá komunikácia so zamestnávateľmi.

Rozhodnutia vlády majú, prirodzene, enormný dosah na firmy. Opatreniam, ktoré vláda v uplynulom období navrhovala, sa zamestnávatelia museli často prispôsobovať zo dňa na deň. Podnikatelia neboli včas informovaní a tieto často zmätočné a vopred neodkomunikované opatrenia im spôsobovali značné problémy. Vďaka pravidelnej výmene informácií sa firmy dokážu včas pripraviť na to, čo ich čaká, pričom vzájomnou spoluprácou dokážeme odstrániť množstvo problémov ešte v zárodku.

Preto pre stabilitu podnikateľského prostredia považujeme za nevyhnutné, aby tu fungoval aj predvídateľný legislatívny proces. Všetkým relevantným návrhom zákonov, ako aj ďalším dôležitým opatreniam by mala predchádzať široká odborná diskusia a mala by byť odôvodnená odbornými analýzami a dôsledným posúdením všetkých vplyvov. Očakávame, že vzájomne odkomunikované opatrenia posunú podnikateľské prostredie pozitívnym smerom s dôrazom na opätovné naštartovanie hospodárskeho rastu a podporu tvorby nových pracovných miest. Stabilizáciu ekonomiky a trhu práce momentálne vidíme v rýchlej a efektívnej vakcinácii. Aj keď sú predpoklady, že tretia vlna pandémie bude aj vďaka zaočkovanosti oveľa miernejšia ako prvé dve, treba mať plán, aby sa neopakoval lockdownový scenár pri príchode ďalšej vlny.

AZZZ preto opätovne apeluje aj na schválenie univerzálneho odškodňovacieho zákona. Návrh na vznik takéhoto modelu formou prijatia špeciálnej právnej normy sme predložili na Ekonomickom krízovom štábe už v máji 2020 a napriek trom iniciatívam sa ho vláde nepodarilo doteraz schváliť.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 01:55