StoryEditor

Učiť sa po čínsky sa vyplatí

18.03.2014, 23:00

Rád cestujem do Číny. Prvýkrát som ju navštívil pred 16 rokmi a opakovane ma dokáže prekvapiť niečím novým. Zažil som situácie, keď písané a aj hovorené slovo je natoľko odlišné od toho nášho, že nie ste schopný porozumieť ani len náznaku obsahu toho, čo vidíte alebo počujete. Dokonca aj gestá na vyjadrovanie čísloviek sú odlišné od tých našich. Akoby som pristál v inom svete. Paličky už ovládam celkom bravúrne, ale po viac ako troch dňoch čínskej diéty som nútený navštíviť McDonald, aby som si pripomenul naše chute. Z poslednej marcovej cesty som si doniesol štyri postrehy.

Prvým sú ozrutné panorámy výškových budov, ktoré vyrastajú v každom veľkom meste. V noci vytvárajú bizarné tmavé hory nad mestom, keďže sa v nich takmer vôbec nesvieti. Byty nie sú obývané, sú kupované ako investícia a špekulácia. Čínska mena nie je voľne obchodovateľná, štátna a municipálna korupcia produkuje voľné peniaze a rast domáceho trhu umožňuje zarobiť veľa peňazí. A tak sa investuje do bytov, ktorých cena raketovo rastie a stredná vrstva ich nedokáže zaplatiť. Uvidíme, aké bude pristátie a ako to pocítime aj my v Európe.

Druhý postreh. Čínske firmy urobili veľký pokrok v kvalite biznisu. Podnikanie postavené len na lacnej pracovnej sile sa pomaly končí. Za tie roky ich svet naučil, ako efektívne riadiť firmu, zlepšiť výrobné procesy alebo používať informačné systémy. Síce ešte stále majú nevykúrené kancelárie a cez prestávku si pospia so zloženou hlavou na stole, ale stávajú sa vyrovnanými partnermi, od ktorých vieme získať inšpiráciu alebo sa niečo naučiť.

Navštívili sme aj nablýskané novopostavené obchodné centrá. A tu ma stretlo tretie prekvapenie. Je to množstvo novovznikajúcich lokálnych značiek. Niektoré by sa vôbec nemuseli hanbiť, ak by sa ocitli v našich regáloch a svojím dizajnom a kvalitou by nestratili. Prednedávnom to bolo úplne iné. Očakávam, že nás čaká obdobie exportu čínskych značiek. A keďže Číňania veľa a radi cestujú po svete a mladá generácia chce študovať v zahraničí, tak si chýbajúce know-how dovezú ľahko a rýchlo domov.

Posledné prekvapenie je také, ktoré ma vždy opakovane zaskočí. A to je množstvo ľudí všade naokolo, kam sa pozriete alebo pohnete. Jednoducho obrovský domáci trh. Už len tá veľkosť v spojení s rastom domácej ekonomiky ponúka každému podnikaniu exponenciálnu výhodu. Síce sa už učím čínštinu, no musím priznať, že trochu lajdácky. Teraz mám novú motiváciu.

01 - Modified: 2006-03-03 14:04:00 - Feat.: 0 - Title: Vo Veľkej Rači bude rodinná olympiáda
01 - Modified: 2022-04-29 06:43:35 - Feat.: - Title: Slovák z lockdownového Šanghaja: Štát o situácii neinformuje transparentne. Pred budovami vystavali klietky 02 - Modified: 2022-04-01 07:43:45 - Feat.: - Title: Muž žije 14 rokov na letisku. Utiekol od prísnej ženy, aby mohol piť a fajčiť 03 - Modified: 2022-03-22 08:21:11 - Feat.: - Title: Pád čínskeho lietadla so 132 pasažiermi zrejme nikto neprežil. Odborník vysvetľuje, čo sa mohlo stať 04 - Modified: 2021-12-09 08:57:09 - Feat.: - Title: „Zahrmelo“ a začalo pršať. Čína pred výročím strany zmenila počasie 05 - Modified: 2021-12-01 20:38:38 - Feat.: - Title: Čína robí dodávateľom ďalšie vrásky. Prestala poskytovať údaje o polohe lodí
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 21:25