StoryEditor

Európa sa rozdeľuje na bojové koalície

18.01.2015, 23:00

Svetový finančný trh zasiahli šokujúce novinky. Švajčiarska centrálna banka (SNB) nečakane odstránila nadviazanosť švajčiarskeho franku na euro, ktorá bola na úrovni 1,2 franku za 1 euro. Efekt bol zdrvujúci – pre euro. Frank sa počas pár minút posilnil až o tretinu. Áno, čítate správne. Lusknutím prstov centrálneho bankára zbohatli Švajčiari o tretinu (v momente písania článku sa kurz stabilizoval asi o 20 percent vyššie v porovnaní s viazanou hodnotou) a množstvo iných ľudí prišlo na forexových trhoch o desiatky miliárd. Švajčiarsky akciový trh sa prepadol o 15 percent. Bola to exkluzívna demonštrácia moci centrálnej banky a zároveň ukážka toho, ako veľmi oslabené je poslednými udalosťami euro. Špekuluje sa, že práve čoraz reálnejšie spustenie kvantitatívneho uvoľňovania presvedčilo SNB, aby odpútala frank of eura.

Zelená pre nákup dlhopisov

Ešte pred týmto bolo udalosťou posledných dní rozhodnutie Európskeho súdneho dvora, ktoré poslalo euro hlbšie. Ten na vyzvanie nemeckého ústavného súdu preveril zákonnosť programu nákupu dlhopisov OMT Európskej centrálnej banky. Podľa zistenia súdu takýto program je „v princípe kompatibilný s právom Európskej únie“. Pridal však aj niekoľko dôrazných „ale“ – napríklad intervencia ECB musí byť proporcionálna a musí umožniť tvorenie trhových cien pre dotknuté dlhopisy, dotknuté štáty musia byť v záchrannom programe dočasného alebo trvalého eurovalu, ale ECB musí v takom prípade ustúpiť od priameho ovplyvňovania reforiem. Inak povedané, ak ECB začne nakupovať dlhopisy niektorej krajiny, už v nej nemôže pôsobiť v rámci Trojky.

Súd rozhodol podľa očakávania, že OMT áno, ale veľmi prísne. Časť Nemcov však aj tak toto rozhodnutie poriadne rozhnevalo. Christoph B. Schiltz zDieWelt píše:„Aký skvelý deň pre prezidenta ECB Draghiho, krízové štáty Grécko, Portugalsko a Taliansko, pre bailoutových politikov a špekulantov! Aký zlý deň pre európskych daňovníkov,(nemecký) ústavný súd a konkurencieschopnosť európskej ekonomiky!“ Možno si spomenul, že slovíčko „prísny“ má v EÚ často iný význam, než aký nájdeme v slovníku.

Rokovania o dlhoch

O intenzívnejšom nakupovaní aktív za „nové“ peniaze panujú vnútri ECB už tradične spory. Nemecká členka rady ECB Sabine Lautenschläger varuje pred nakupovaním dlhopisov centrálnou bankou, taliansky člen Ignazio Visco nakupovanie podporuje. Ktorá možnosť je správna? Aj menová politika je v prvom rade politika, v ktorej je dôležitá vlajočka v pase minimálne do takej miery ako odbornosť.

ECB bude určite pozorne sledovať vývoj v eurozóne. Voľby v Grécku budú o necelý týždeň a po Európe sa už formujú politické koalície. Írsky minister financií vyhlásil, že nezavrhuje návrh očakávaného víťaza týchto volieb Syrizy usporiadať medzinárodné konferenciu o odpustení časti dlhov krajín PIIGS.

Prekážkou sú Fíni

Tvrdým oponentom je, naopak, fínsky premiér Alexander Stubb. „Nech je jasné, že by sme povedali rázne nie odpusteniu gréckych dlhov!“ povedal verejne a kuloárne informácie hlásia, že Fíni boli na európskom stretnutí za zavretými dverami ešte tvrdší. Fínsko čakajú tento rok parlamentné voľby a reči o odpúšťaní dlhov sú vítaným strelivom do kampane euroskeptických Pravých Fínov, ktorí v minulých voľbách získali 14 percent. Fínsko je síce bohatá krajina a krízou prešla bez veľkých otrasov, no už je tri roky v recesii a vyhliadky na tento rok nie sú oveľa lepšie. Podľa nemenovaných euroúradníkov je táto krajina momentálne najväčšou prekážkou pri utvorení dohody s Grékmi.

01 - Modified: 2007-02-19 13:48:33 - Feat.: 0 - Title: NS SR bude rozodovať o predĺžení väzby pre Vladimíra F.
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 03:47