StoryEditor

Dohoda, ktorá prinesie zisk Európe aj USA

25.10.2013, 00:00

Obchodné vzťahy medzi USA a Európskou úniou sú najväčšie vo svete. Podieľajú sa takmer polovicou na celkovom hospodárskom výkone sveta a podporujú viac ako 13 miliónov pracovných miest na oboch stranách Atlantiku. Dúfam, že vzájomný obchod sa onedlho rozšíri, keďže sa nachádzame v čase, keď od neho závisí budúcnosť oboch ekonomík.

Koncom júla sa vo Washingtone uskutočnilo prvé kolo rokovaní o Transatlantickej dohode o obchode a investíciách (Transatlantic TradeandInvestment Partnership, TTIP) medzi zástupcami Spojených štátov a Európskej únie. Vyjednávači budú pracovať nielen na obmedzení taríf, ale aj na významnejšej príležitosti na zrýchlenie rastu HDP, ktorou je harmonizácia regulácií a noriem. To môže viesť k rozvoju globálneho vývozu z USA a Európy. Obe strany sa dohodli, že nebudú oslabovať normy týkajúce sa pracovného trhu, životného prostredia a bezpečnosti.

Určite pôjde o náročnú úlohu. Obe strany majú svoje citlivé miesta a žiadna z nich nedosiahne všetko, čo požaduje. Predstavitelia jednotlivých odvetví na oboch stranách sa obávajú, ako by dohoda TTIP mohla ovplyvniť ich pole pôsobnosti. Avšak iba široká dohoda obsahujúca všetky oblasti bude mať významný kladný dosah na naše pracovné miesta a hospodársky rast. Medzitým bude americké veľvyslanectvo v Bratislave spolupracovať s americkými a miestnymi partnermi, ako je napríklad Podnikateľská aliancia Slovenska a Americká obchodná komora či Európska komisia, na pokračujúcom informovaní Slovákov o tom, aké výhody dohoda TTIP ponúka americkej aj slovenskej ekonomike.

Pre Slovensko je v tejto súvislosti dôležitá predpoveď inštitútu CentreforEconomic Policy Research z Londýna. Podľa nej najväčší relatívny nárast v obchode zaznamená automobilový sektor, ktorého vývoz z Európskej únie do USA sa má zvýšiť o 149 percent. Inštitút zároveň odhaduje, že každá ďalšia miliarda eur v obchode alebo službách vytvorí dodatočných 8-tisíc pracovných miest v USA a 15-tisíc v Európskej únii.

Ešte nás čaká veľa práce. Spojené štáty sa tešia na spoluprácu s Európskou úniou pri hľadaní tvorivých riešení pre spomínanú problematiku pri postupe smerom k spoločnému cieľu – dohode, ktorá vytvorí nové investície, pracovné miesta a rast na oboch stranách Atlantiku. Je to situácia win/win pre Spojené štáty a Európu.

Theodore Sedgwick, veľvyslanec USA na Slovensku

01 - Modified: 2005-08-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mikrobusy nemusia byť hrozbou
01 - Modified: 2024-01-31 08:35:39 - Feat.: - Title: Plní váš bankový účet viacero príjmov? Daňové povinnosti si v takom prípade budete musieť vyriešiť samostatne 02 - Modified: 2024-01-22 14:47:59 - Feat.: - Title: Čas sa kráti. Šéf WHO sa obáva, že dohoda o boji proti pandémiám by nemusela byť uzavretá 03 - Modified: 2023-12-29 10:30:00 - Feat.: - Title: Tajná dohoda Gorbačova a Reagana. Studenú vojnu by prerušila jedine mimozemská invázia 04 - Modified: 2023-11-21 21:49:22 - Feat.: - Title: Netanjahu povedal kabinetu, že dohoda o rukojemníkoch je "správne rozhodnutie" 05 - Modified: 2023-11-13 15:38:05 - Feat.: - Title: Svet oslavoval, na fronte ešte kosila smrť. Veľká vojna mala ukončiť konflikty, no bolo to iba zbožné želanie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 12:18