StoryEditor

Budeme platiť daň už aj za IQ?

28.10.2014, 23:00
Dnes píše

Cestovanie zdarma pre študentov a dôchodcov sa rýchlo nominovalo na jednu z najviac diskutovaných tém posledných dní na Slovensku. Aj keď je to milý vianočný darček pre časť voličov, dobre načasovaný na obdobie komunálnych volieb, i tak asymetria a nesystémovosť tohto opatrenia bude mať svoje dosahy a cenu. Ako prvá sa ozvala prirodzená konkurencia vlakovej dopravy, a to je cestovanie autobusmi. Určite urobia všetko pre to, aby získali nejaké kompenzácie za vládny sponzoring cestovných lístkov na vlak. A keď budú šikovní pri vyjednávaní, môžu si vyboxovať aj niečo navyše. Ja čakám, kedy sa ozvú výrobcovia a predajcovia bicyklov. Veď keď sú už vlaky zdarma a možno pribudnú aj autobusy, tak kto sa už len bude v jesennom nečase trápiť a prepravovať na dvoch kolesách? A nemali by sme zabudnúť na to, že substitučný produkt k doprave zdarma je aj pešia chôdza. Je jasné, že keď sa bude menej chodiť, menej sa ošúchajú podrážky a je tu riziko poklesu dopytu po nových topánkach. Jednoucho nesystémové a asymetrické akcie vyvolávajú reakcie a požiadavky na dorovnanie ekonomickej rovnováhy. A na účet sa poskladajú všetci.

No i napriek tomu voľná vstupenka do vlakového vozňa je úplne slabý odvar v porovnaní s kreativitou u našich susedov v Maďarsku. Nová telekomunikačná daň má obsahovať aj zdaňovanie objemu dát stiahnutých zo siete. Jednoducho daň štátu z používania internetu. Keď toto prejde, bude to svetový unikát! Veď predsa aj digitálna ekonomika sa dá zdaňovať na úrovni zrealizovanej transakcie alebo pridanej hodnoty. Pýtať si peniaze za prístup k informáciám a za kontakt so svetom je krok zlým smerom. Internet a informácie, ktoré sú v ňom uložené a zdieľané, sú hlavným zdrojom rastu produktivity a konkurencieschopnosti spoločnosti. A budúcnosť vzdelávania bude určite realizovaná čoraz viac tiež s pomocou internetu. Tam, kde sa stratí motivácia na inovácie a podnikanie, tam ani žiadna hodnota nevznikne. Čo potom budeme zdaňovať? Ďalšou výzvou a inšpiráciou na plnenie štátnej kasy môže byť napríklad koncept progresívnej dane podľa výšky IQ... Dovtedy nás dynamická Ázia ďaleko predbehne a kúpi si Európu vo výpredaji.

01 - Modified: 2006-12-04 13:20:00 - Feat.: 0 - Title: Britskí vyšetrovatelia prídu do Ruska v najbližších dňoch
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 11:08