StoryEditor

Licencie budú ľudí motivovať. K odchodu

04.02.2014, 22:57

Nové nápady sú motorom ekonomiky a rozvoja spoločnosti. Na ne a ich realizáciu je potrebné prostredie a motivácia. Slovensko je rozlohou a jazykom veľmi malý trh, čo sťažuje rozbeh nápadu a rast novej firmy. Toto je fakt, ktorý nezmeníme. Čo vie však Slovensko urobiť, ako vie uľahčiť začatie podnikania a obmedziť bariéry štartu, keď nová firma vzniká? Toto je fakt, ktorý je v našich lokálnych rukách. Mnohé, rozlohou malé štáty, ako napríklad Hongkong alebo Singapur, na tomto princípe budujú svoju atraktivitu a konkurencieschopnosť. Daňové licencie sú krok, ktorý nejde smerom k uľahčeniu začatia podnikania, určite je to ďalšie poleno na rozbehovú dráhu štartujúcej firmy.

Používaný argument, že 60 percent firiem neplatí dane, je už notoricky známy. Plošné aplikovanie tejto štatistiky zasiahne všetkých bez rozdielu. Na rok 2014 sa Slovensko v ukazovateli Starting a Business prepadlo voľným pádom o 28 miest! Pristáli sme na 108. mieste svetového rebríčka (zdroj: Doing business 2014, World Bank). Áno, vieme, že časť podnikateľov skrýva do nákladov aj osobnú prevádzku a spotrebu a iná časť používa stratové firmy pre rôzne „kreatívne“ formy podnikania. „Kreatívci“, keďže značnú časť energie investujú do toho, ako ohnúť pravidlá vo svoj prospech, určite nejaké riešenia nájdu. A druhá skupina, ktorá má motiváciu prevádzkovať reálne podnikanie, bude mať ďalší náklad. Tu vidím prevažne začínajúce firmy, spoločnosti, ktoré zamestnávajú ľudí a platia odvody alebo firmy, ktoré bojujú s krízou, ktorá im urezala časť ziskovosti.

Priame zahraničné investície veľmi pomohli Slovensku a výrazne pohli ekonomiku aj podnikateľské prostredie dopredu. Vďaka, že sú, inak by to u nás vyzeralo úplne inak. Asi podobne ako za východnými hranicami. Podstatou investícií je komparatívna výhoda a ziskovosť, ktorú je ešte efektívne pre investorov u nás realizovať. Avšak inovácie, know-how napojené na svojich top ľudí a podstatnú časť pridanej hodnoty, si strážia prevažne mimo Slovenska. Preto potrebujeme dať šancu a realizovať výnimočné lokálne podnikateľské nápady ideálne až s globálnymi ambíciami. Poznáme pravidlo, že kvantita produkuje kvalitu. Plošné zavedenie daňovej licencie nepodporí kvantitu v prípade vzniku ani realizácie podnikateľských nápadov na Slovensku. Bude motivovať mladých ľudí s nápadom, ktorému veria, aby ho išli realizovať do zahraničia. A zoberú so sebou aj svoje vzdelanie, intelekt a energiu. Slovensko je malý trh, ale prečo ho chceme ešte viac zmenšovať?

Tomáš Bel, riaditeľ spoločnosti EXIsport

01 - Modified: 2006-01-09 12:45:00 - Feat.: 0 - Title: Občania vyzvali Králika odstúpiť
01 - Modified: 2024-03-28 10:04:30 - Feat.: - Title: Slováci uspeli, nastupuje Čína. Firma kúpila exkluzívne práva na lietajúce auto AirCar 02 - Modified: 2024-02-01 15:17:42 - Feat.: - Title: Piesne od Taylor Swiftovej, Drakea alebo Adele do svojich videí na TikToku už nepridáte. Vypršala mu licencia 03 - Modified: 2023-09-13 07:52:20 - Feat.: - Title: Motivácia rozhýbať svoje telo 04 - Modified: 2023-05-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Podpora je Kyjevom tvrdo vybojovaná. Dynamika vojny sa zrýchľuje, aké sú možnosti a motivácie oboch strán? 05 - Modified: 2023-02-06 13:57:33 - Feat.: - Title: Premotivovanie často spôsobuje vážne zranenia
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 21:34