StoryEditor

Voľby v polčase

17.03.2014, 12:35

Celé voľby boli ovplyvnené neschopnosťou opozície dohodnúť sa včas a na kvalitnom kandidátovi.

Strany

Kandidátom za Ľudovú platformu tak nebol najlepší, ale víťaz politických hier. Paradoxne – celú podporu kandidát KDH zužitkoval na podporu Fica – otvoril mu dvere ku katolíckemu elektorátu a útočil proti jeho najvážnejšiemu súperovi. Čo voliči ocenili na 3,3 percenta. Ľudová platforma skončila, SaS a Nova sú vo vleku udalostí. Tí aspoň podporili relevantných kandidátov. Smer sa už na nič nehrá, jediným programom je populizmus, a teda väčšinové hodnoty, na Slovensku najmä konzervatívne. Smer tak definitívne opustil ľavicové hodnoty a reštauroval HZDS.

Kandidáti

Prvé kolo bolo fakticky primárkami opozície. Veľa voličov Smeru ostalo doma, čo sa prejavilo na výsledku Roberta Fica. Voľby sú nástupom ďalšej vlny „nových tvárí“. Kňažko na záver už pôsobil unavene, voľby sú preňho rozlúčením sa s politickou minulosťou. Pre Čarnogurského je 0,6 percenta, naopak, smutný koniec kariéry. Procházkovo nezvládnuteľné ego bolo príčinou, prečo nevedel získať podporu pravice – čo bolo jeho pôvodným cieľom. Otázka je, ako využije získanú podporu. Môže založiť politickú stranu. Pravdepodobnosť, že sa jeho podpora pretaví aj do percentuálnej podpory strany, je však malá. Maximálne vznikne ďalšia stranička potácajúca sa na hranici zvoliteľnosti. Ak nepriláka ďalšie osobnosti alebo neiniciuje nejakú platformu spájajúcu pravicové sily, čomu však bránia presne tie isté osobnostné charakteristiky, bude osamelou kométou na politickom nebi. Už len to, že včera ignoroval svoj štyri dni starý sľub a zobral si 48 hodín na vyjadrenie podpory v druhom kole, hovorí veľa.

Kampaň

Kampaň bola štandardná, ničím neprekvapila. Výnimkou boli záverečné debaty kandidátov, ktoré sa napriek očakávanému – všetci proti Ficovi, zvrtli na – všetci proti Kiskovi. Na Markíze vrátane moderátorky. Tým, ako sa k jej výkonu postavilo vedenie, je zrejmé, že nešlo o osobnú neprofesionalitu, ale politiku samotnej televízie.

Zdanlivo logické, hlavným súperom bol pre ostatných kandidátov Kiska. Avšak jediné hlasy, ktoré mohli prerozdeliť, boli práve hlasy protificovských voličov a to nezabezpečia útoky na Kisku, ale práve na Fica. Fatálne zlyhanie stratégov kampane alebo zámer. Celkom určite u Hrušovského, ktorý už otvorene bojoval za Fica. V tomto bol najprofesionálnejší Procházka a jeho tím, čo sa pretavilo aj do volebných výsledkov, kde získal takmer o 10 percent viac hlasov ako Kňažko. Naopak, nepredviedol sa Kiskov tím – Kiska bol absolútne nepripravený. Ani na odvracanie útokov, ani na útoky voči Ficovi, ktoré sa priam ponúkali, a spálil množstvo vyložených šancí. Ak nezmení komunikačnú stratégiu, druhé kolo nebude referendom o Ficovi, ale o Quatre a Triangli.

01 - Modified: 2006-03-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Magna prvýkrát s poklesom zisku
01 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 03 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 04 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 05 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 14:52