StoryEditor

Motorom ekonomiky sú podnikatelia

26.09.2013, 23:59

Posledné roky boli pre americkú i európsku ekonomiku náročné. Našťastie, aj keď pomaly, veci sa postupne zlepšujú a Slovensko je na dobrej ceste dostať sa z finančnej krízy a je pripravené na rast. Samozrejme, dôležité bude oživenie v automobilkách, priemysle i v technologických odvetviach, no ak chce Slovensko naplno využiť svoje možnosti, musí siahnuť po svojom najvýznamnejšom ekonomickom zdroji – svojich podnikateľoch.

Prezident Obama sa v budúcom mesiaci zúčastní na svetovom podnikateľskom summitu v Malajzii a zdôrazní dôležitosť spájania inovátorov so zdrojmi, novými myšlienkami a medzi sebou navzájom. Ja sám ako obchodník a podnikateľ rozumiem kľúčovej úlohe, ktorú zohrávajú podnikatelia pri ekonomickom raste, keďže väčšinu nových pracovných miest vytvárajú práve malé a stredné podniky. Takých je, podľa údajov Európskej komisie, viac ako 99 percent slovenských podnikov. Napriek tomu ostáva Slovensko hlboko pod priemerom EÚ v podiele občanov, ktorí sa rozhodli podnikať, i v spoločenskom postoji k podnikaniu.

Navyše ženy predstavujú len 29 percent začínajúcich podnikateľov na Slovensku, čo je jeden z najnižších podielov v Európe. Preto naše veľvyslanectvo v minulom roku vytvorilo Fórum podnikateliek. Jeho úlohou je podporiť inovátorky pomocou prednášok, vytvárania nových kontaktov a mentorských programov. Spolu s našimi mimovládnymi partnermi uzavrieme tento ročný program a odprezentujeme vláde Bielu knihu opisujúcu výzvy, ktorým podnikateľky čelia a rady, ako pre ne zlepšiť podnikateľské prostredie.

Agentúra SARIO a technologická firma Neology sponzorovali cenu pre startupy, v rámci ktorej mohli ísť podnikatelia do Palo Alto, aby tam rozvinuli svoje nápady a po návrate sa podelili o skúsenosti so slovenskou komunitou podnikateľov. Ambasáda dúfa, že bude môcť podobné programy podporovať aj v budúcnosti.

Budúcnosť slovenskej ekonomiky bude silne závisieť od úsilia podnikateľov. Americká ambasáda v Bratislave bude pri hľadaní spôsobov, ako zlepšiť prostredie pre tých, ktorí chcú rozbehnúť vlastný podnik, aj naďalej spolupracovať so slovenskou vládou i s podnikateľmi.

Theodore Sedgwick, veľvyslanec USA na Slovensku

01 - Modified: 2005-06-26 09:15:12 - Feat.: 0 - Title: Zrkadlo nastavené duši národa
01 - Modified: 2024-04-04 14:10:07 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada počíta s infláciou pod tri percentá, očakáva vyšší rast ekonomiky 02 - Modified: 2024-03-04 14:30:00 - Feat.: - Title: Paušálne verzus skutočné výdavky. Čo sa kedy a komu viac oplatí? 03 - Modified: 2024-02-26 18:00:00 - Feat.: - Title: Chce preraziť na vlastnú päsť. Známy slovenský zbrojár to skúša v Indii inak, ide tam stavať fabriku 04 - Modified: 2024-02-22 18:16:27 - Feat.: - Title: Rast ruskej ekonomiky prekvapuje, objavujú sa ale známky prehriatia 05 - Modified: 2024-02-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Štát pomáha začínajúcim a expandujúcim podnikateľom. Ak sa ocitnú v strate, dane si od nich vypýta až neskôr
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 21:13