StoryEditor

Amazon do každej domácnosti

25.06.2014, 00:00
Dnes píše

Som zákazníkom Amazonu už niekoľko rokov. Mnohé anglické knihy, ktoré sa pozerajú na mňa doma z police, pochádzajú práve z ich kníhkupectva. Avšak posledné roky sa ich prísun značne spomalil, keďže som si začal knihy sťahovať na čítačku Kindle. A keďže sa mi páči, ako to robia, sledujem aj inovácie, ktoré menia náš tradičný spôsob nakupovania tovaru a služieb.

Keď Amazon ohlásil ambíciu priniesť nový mobilný telefón na trh, bol som zvedavý, čo to bude. Realita ma nesklamala. Je tam cítiť smer a rukopis dnes najinovatívnejšieho retailera na svete. Trh mobilných telefónov ako zariadení primárne určených na komunikáciu a na mobilné služby cez aplikácie je však už dnes nasýtený. Aspoň na prvý pohlaď. Nechcem tu hodnotiť klasické parametre ako operačný systém, ponuku aplikácií alebo technické parametre. Otázka je, či je cieľom Amazonu ponúkať spotrebiteľom len ďalší mobilný hardvér. Skúsme myšlienku, že to nie je len klasický mobil. Je to snaha o spojenie nášho reálneho fyzického sveta a virtuálneho prostredia.

Dnes je to práve Amazon, kto má najväčšie predpoklady a schopnosti na prekonanie bariéry, ktorá oddeľuje digitálny a fyzický svet obchodu. Ma efektívnu logistickú infraštruktúru, disponuje obrovským katalógom produktov plus ponúka digitálny obsah ako knihy, hudbu a filmy. A pracuje na víziách, ako na lietajúcich dronoch dopraviť tovar okamžite na miesto určenia alebo pomocou analýzy veľkých dát aktívne predikovať objednanie tovaru skôr ako samotný zákazník. Rozpoznávací nástroj Firefly by mal pomôcť prekonať toto obmedzenie. Samozrejme, od zákazníka k Amazonu bude prúdiť obrovské množstvo dát o nákupnom správaní a ponuke konkurencie. A na tom sa dá inovovať ďalej. Ak Firefly naozaj bude používateľsky akceptovateľný a dosiahne dostatočné rozšírenie na trhu, môže spôsobiť výraznú zmenu na retailovom nebi tak ako ho poznáme dnes. Na trh príde úplne nový model uzavretej infraštruktúry, ktorá urobí vrásky na čele najmä biznis modelom, ktoré sú len prekladači tovaru alebo získavajú na netransparentnosti trhu.

Keď teda myšlienka, že nie všetko, čo vyzerá ako telefón, zákonite aj musí byť telefón, platí, potom táto inovácia má šancu výrazne ovplyvniť retail a posunúť ho bližšie k zákazníkovi. Možno až tak blízko, že Amazon mobil bude v každej domácnosti ako osobný nákupný asistent.

01 - Modified: 2006-07-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jahnátek potešil ľudí z ministerstva
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 14:41