StoryEditor

Rozpočet 2015: ľudia a firmy majú platiť, samosprávy šetriť

20.10.2014, 00:00

Vláda schválila rozpočet verejnej správy na rok 2015 so schodkom 1,5 miliardy eur. Výdavky by mali ostať približne rovnaké ako tento rok a príjmy by mali stúpnuť o dve percentá.

Parlament povie viac

Vláda síce poslala do parlamentu rozpočet s deficitom dve percentá HDP, avšak už teraz avizuje, že k rozpočtu sa pridajú nižšie odvody pre ľudí s nízkym príjmom a vyššie platy učiteľom. Deficit sa tak zrejme zvýši smerom k skôr avizovanej úrovni 2,5 percenta HDP. V tom prípade bude deficit takmer rovnaký ako v rozpočte na tento rok, teda 2,6 percenta HDP, ktorý sa zrejme nepodarí naplniť a dosiahne asi 2,9 percenta HDP.

Brzda bez šetrenia

Prečo teda nešiel do parlamentu rovno rozpočet s vyšším deficitom? Pre dlhovú brzdu. Zadlženie štátu totiž vlani prekročilo hranicu 55 percent HDP, a preto by výdavky v predkladanom rozpočte na rok 2015 nemali prekročiť rozpočtované výdavky na rok 2014. Zvýšenie rozpočtu v parlamente už zákonu o dlhovej brzde neodporuje. Navyše, na konci októbra by Eurostat mal podľa novej definície ESA-2010 zvýšiť HDP za predchádzajúce roky a dlh za rok 2013 by tak mal klesnúť pod hranicu 55 percent HDP. Celá diskusia o dlhovej brzde tak načas utíchne a v roku 2015 sa môžu zvýšiť výdavky.

Na roky 2016 a 2017 ministerstvo plánuje okresať deficity na 1,4 a 0,4 percenta HDP. Za týchto podmienok by sa zastavil rast verejného dlhu (v pomere k HDP). Keď sa však pozrieme do fiškálnej histórie Slovenska, takéto nízke deficity sme nevideli nikdy. Asi teda nie je veľmi reálne očakávať, že ich dosiahneme rok pred voľbami a vo volebnom roku.

Opasok sme si povolili

Čo nás môže dotlačiť do konsolidácie, to sú európske pravidlá, ktoré požadujú znižovanie štrukturálneho deficitu (deficitu očisteného o jednorazové opatrenia a cyklus) o 0,5 percentuálneho bodu ročne. Toto pravidlo sa však hodnotí ako priemer posledných troch rokov a aj z neho existujú výnimky. Napríklad v tomto roku vláda v Bruseli vymohla tzv. investičnú výnimku, ktorou chce podporiť rast.

Body sme nazbierali vlaňajšou diétou, keď deficit klesol pod tri percentá HDP. Namiesto šetrenia tak v tomto roku došlo k fiškálnej štrukturálnej expanzii o 0,7 percentuálneho bodu. Budúci rok by sme preto mali dohnať zameškané a šetriť o to viac. Do rozpočtu sa tak dostala konsolidácia o 1,2 percentuálneho bodu HDP.

Konsolidovať chce vláda na strane príjmov aj výdavkov. Na strane príjmov najmä cez DPH, ktorá zostala na 20 percent, a cez osekanie pravidiel odpisovania majetku pre firmy. Takže zhruba polovicu z vyšších príjmov zaplatia občania, polovicu firmy cez nižšie zisky. Konsolidácia by sa podľa rozpočtu mala odohrávať najmä na výdavkovej strane. Tu sa však počíta najmä so šetrením na strane samospráv – ich investičné výdavky by sa mali aj pre dlhovú brzdu okresať až o 400 miliónov eur.

Tu je však namieste opatrnosť, keďže práve hospodárenie subjektov mimo centrálnej vlády sa manažuje aj odhaduje v rozpočte najťažšie. Navyše, po notifikácii Eurostatu už samosprávy k šetreniu nebude tlačiť nič. Šetrenie na istotu a udržateľne by bolo skôr možné cez bežné výdavky štátu.

Otázka vývoja

Ekonomický výhľad na budúci rok vyzerá horšie ako v lete. Rizikom je vývoj zahraničného dopytu. Hoci na Slovensku vidíme oživenie domáceho dopytu – spotreby domácností a investícií, tieto nemusia už v budúcom roku stačiť, aby nahradili pokles vývozu tak, ako to bolo doteraz. Rozpočtovať v čase turbulencií je ťažké, o to viac treba počítať aj s nepriaznivým vývojom a mať prichystaný plán B, teda dodatočné opatrenia, ktoré sa budú môcť v prípade potreby použiť počas roka.

01 - Modified: 2006-11-23 13:43:00 - Feat.: 0 - Title: Fico podľa Dzurindu stále kryje klientelizmus
01 - Modified: 2024-04-04 14:10:07 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada počíta s infláciou pod tri percentá, očakáva vyšší rast ekonomiky 02 - Modified: 2024-03-17 14:16:37 - Feat.: - Title: Kováčik pre HN: Iba športový úspech dnes už sponzorom nestačí. Investičný dlh sme ešte nedobehli 03 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete 04 - Modified: 2024-03-12 12:09:29 - Feat.: - Title: Kmotrík ml. pre HN: Vnímam, čo je najväčší problém Slovana. Musíme na tom zapracovať 05 - Modified: 2024-02-24 16:18:00 - Feat.: - Title: Drvivá väčšina spoločností nemá pripravené rozpočty na tento rok, môžu ušetriť na nákladoch
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 06:47