StoryEditor

Prečo Marian Kotleba píše Viktorovi Orbánovi?

30.07.2015, 18:07

Poznáte to známe a v politike obzvlášť účinné „nepriateľ môjho nepriateľa je môj priateľ“. Možno práve to inšpirovalo predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Mariana Kotlebu, aby v otvorenom liste oslovil predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána. Nechajme teraz bokom úvahy, z akého ústavného titulu nadväzuje oficiálne kontakty predseda kraja s predsedom vlády susednej krajiny a navyše ich zakončuje pozdravom „Za boha, za národ, proti Bruselu!“ Zamerajme sa radšej na dve základné myšlienky, ktoré so sebou tento list nesie.

Tou prvou je práve snaha vymedziť sa a politicky profilovať na spoločnom nepriateľovi. Tým sú podľa vyjadrení Mariana Kotlebu nepochybne najmä ohrozovači spoločnej viery, kultúry a tradícií. Imigranti, ktorí podľa slov predsedu BBSK siahajú na naše ženy, deti a zem. Riešením, ktoré nakoniec bolo aj hlavným leitmotívom napísania listu, je podpora výstavbe bezpečnostného plotu na maďarsko-srbskej hranici a spoločný boj proti Bruselu, za obmedzovanie suverenity našich národných štátov. Tou druhou, a možno ešte zaujímavejšou myšlienkou je výzva na zastavenie rozbrojov a historických sporov medzi Maďarskom a Slovenskom, ako cesta k prežitiu našich národov a ich spoločnej kresťanskej viery.


Prečítajte si aj: Kotleba poslal otvorený list Orbánovi. Vyjadril mu podporu


Ak by vám niekto v čase, kedy Marian Kotleba pochodoval v uniforme Slovenskej pospolitosti povedal, že jedného dňa práve on oficiálnym listom maďarskému premiérovi z pozície predsedu BBSK podporí boj proti maďarsko-slovenskému šovinizmu s výzvou na spájanie sa, pravdepodobne by ste ho považovali za blázna.

Podobne by ste asi reagovali aj na informáciu, že ten istý podporovateľ slovensko-srbskej bratskej vzájomnosti a všeslovanskej spolupatričnosti podporí v istom slova zmysle nepriateľský akt voči bratskému národu. Doba sa však mení a Marianovi Kotlebovi nemožno uprieť zmysel pre odhadnutie nálad zaujímavej časti slovenských voličov.Iná časť slovenských voličov si však myslí, že Európa by mala byť kontinentom, kde viera, kultúra či tradícia nemôžu byť zámienkou na akúkoľvek diskrimináciu a že stavenie plotov medzi jej krajinami je cestou do tragického 20. storočia.

Táto istá skupina sa zároveň domnieva, že podobné otvorené listy situáciu s imigrantmi nezlepšujú, ale naopak výrazne zhoršujú. Spoločné úsilie by podľa nej malo smerovať napr. k budovaniu azylových centier mimo Európy, režimu dočasných azylov, či efektívnemu utesňovaniu morskej hranice Európy a k proaktívnemu boju proti pašeráckym gangom. Škoda, že vláda Roberta Fica nie je ďaleko otvorenejšia načúvať týmto návrhom. Namiesto toho sa vybíja v boji proti vlastným občanom v Gabčíkove a svojou zahraničnopolitickou nečinnosťou nahráva na smeč politickému oponentovi z Banskej Bystrice.

01 - Modified: 2007-08-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Devízy
01 - Modified: 2022-04-29 09:17:06 - Feat.: - Title: Prezidentku nazýva slúžkou, slovník prokremeľských webov je jej blízky. Kto je Kotlebova náhradníčka? 02 - Modified: 2022-03-08 14:14:01 - Feat.: - Title: Ďalšie obvinenie extrémistu. Kotleba môže mať na krku trestný čin podnecovania 03 - Modified: 2022-03-04 10:37:38 - Feat.: - Title: Najväčšia figúrka v rukách ruskej propagandy na Slovensku? Ľuboš Blaha 04 - Modified: 2021-09-29 20:12:39 - Feat.: - Title: Kotlebova kauza sa zasekla na súde. Kolíková žiada vysvetlenie 05 - Modified: 2021-02-07 10:56:27 - Feat.: - Title: Mazurek potvrdil, že odídenci z ĽSNS zakladajú novú politickú stranu
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 22:57