StoryEditor

Premiérovo dedičstvo

05.12.2013, 22:58

Bez ohľadu na to, či to Robert Fico kvôli prezidentským voľbám zabalí hneď alebo odíde neskôr, už teraz je jasné, že po sebe nezanechá nič, čo mohlo Slovensko pohnúť dopredu. Naopak. Dedičstvom jeho druhej vlády bude morálna a ekonomická spúšť, z ktorej sa opäť raz bude treba vyhrabať. Dôkazom je aj návrh budúcoročného štátneho rozpočtu, ktorý môže byť jeho posledný z pozície premiéra.

Kým vláda Ivety Radičovej počet úradníkov znižovala, aby šetrila výdavky štátu, Ficova ich ide zvyšovať. Pribudnú stovky policajtov, vojakov a prokurátorov. Dohromady vyše päťtisíc. To nás má vytrhnúť z biedy? Áno, dezolátny stav spravodlivosti odrádza investorov. Ale chyba nie je v počte ľudí v represívnych zložkách, ale v ich charaktere. Smeru však zrejme vyhovuje, že rodinné väzby a známosti sú v súdnictve cennejšie ako odvaha a statočnosť. Vďaka budúcoročným výdavkom sa budú mať lepšie hlavne štátni zamestnanci. Ostatní si to zliznú v relatívne nižších výdavkoch na zdravotníctvo, školstvo a sociálne veci.

Doterajšie Ficove vlády charakterizuje kombinácia troch vecí. Prvou sú kozmetické, ale populárne znejúce opatrenia typu vianočné dôchodky, ktoré neriešia nijaký veľký spoločenský problém a využije ich len obmedzená skupina obyvateľov, ale Fico nimi úspešne prekrýva programovú prázdnotu, a to, že nemá víziu.

Druhou charakteristikou jeho vlád je rozklad reforiem, ktoré presadili iní. S akou vlastnou premyslenou reformou čohokoľvek prišiel za tie roky on a jeho ministri?

Treťou charakteristikou je stratený čas. Fico premárnil šancu presadiť zásadné zmeny, ktoré sú pre fungujúci štát nevyhnutné. Zefektívniť sociálny systém, aby nedemotivoval pracovitých a nedvíhal preferencie extrémistom. Zlepšiť zdravotníctvo, aby sme v medzinárodných porovnaniach zdravotného stavu a úmrtnosti neustále neklesali. Skvalitniť školstvo, aby naše deti mali šancu obstáť v konkurencii zahraničných rovesníkov. Pripraviť dôchodkový systém na ufinancovanie čoraz väčšieho počtu dôchodcov z daní a odvodov čoraz menšieho počtu ľudí v produktívnom veku.

To všetko už nebude problém Roberta Fica, ale jeho dedičov, ktorým zostanú verejné financie ohlodané na kosť, rozpadávajúce sa verejné služby a krajina, ktorej opäť bude treba vrátiť zmysel.

Daniel Lipšic, predseda hnutia NOVA

01 - Modified: 2005-10-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Samosprávy sa učia krízovému manažmentu
01 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 05 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 12:57